Десять найбільших економічних ризиків 2022 року: що загрожує світовій економіці – Bloomberg

Читать на русском
Третя світова війна, американські та китайські проблеми, регіональні осередки напруги, війна навколо України, подорожчання їжі - все це може завдати страхітливої шкоди світовій економіці, якщо станеться
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У 2022 році світова економіка, як і раніше, схильна до масштабних ризиків. В першу чергу, звичайно, через коронавірус. Однак не варто скидати з рахунків і інші фактори - проблеми в США, в Китаї, зростання цін на продовольство і, звичайно, можливість Третьої світової війни.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Видання склало список найбільших загроз світовій економіці у 2022 році.

Якими були головні події 2021 року у світіЩо важливого відбувалося у світі протягом 2021 року, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

  • Мутації коронавірусу. Омікрон-штам заразніший за дельта-штам, але слабкіший, і це хороша новина. Однак якщо з'явиться більш заразний і важкий штам інфекції, світову економіку знову чекають збитки та параліч деяких сфер через карантини та локдауни.

  • Інфляція в США. Знецінення долара у 2021 році в три рази перевищило прогноз експертів - 7% проти 2%. У 2022 році долар знеціниться всього на 3%, але знову ж таки, якщо не відбудеться ніяких форс-мажорних обставин.

  • Політика ФРС США. Якщо ФРС прийме у 2022 році рішення проводити жорстку політику з підвищенням облікової ставки, то ринки очікує тяжкий період, що у 2023 році вжене США в рецесію.

  • Просідаючі ринки. Безпосередньо пов'язано з двома попередніми пунктами, оскільки інфляція і дії ФРС можуть спровокувати відтік капіталів з ринків країн, що розвиваються. Втрати цих економік будуть залежати виключно від їхньої вразливості до відтоку.

  • Китайські проблеми. Не тільки США може зіткнутися з економічними викликами, а й інший лідер - Китай. Пекін насаджує політику «нульової толерантності» до коронавірусу незалежно від штаму. При цьому не усунені наслідки від важкої кризи сектора нерухомості. Все це може спровокувати зростання економіки Китаю всього на 3% замість прогнозованих 5,7% і запустити «ефект доміно» у світовій економіці.

  • Нестабільність в Європі. Тут багато реперних точок - це і фактор України, де може спалахнути війна, і президентські вибори у Франції та Італії, на яких можуть перемогти євроскептики. Перемога останніх на виборах може увігнати європейську економіку в рецесію через великий державний борг цих країн і збільшену ціну позик.

  • Brexit. На цьому напрямку ймовірна торгова війна між Європейським союзом і Британією. Як мінімум, будуть проблеми на митних кордонах.

  • Згортання політики стимулювання. Уряди почнуть згортати створені під час піку пандемії програми підтримки бізнесу і населення. Це може коштувати світовому ВВП до 2,5% падіння.

  • Дороге продовольство. Такої ситуації, зазначає видання, не було з 2011 року, коли Близький Схід і північ Африки потрясла серія революцій. Ціни на продукти зростають і не зрозуміло, наскільки вони будуть доступні у 2022 році.

  • Геополітичні фактори. Найжахливіший сценарій - Третя світова війна наддержав (з одного боку США з сателітами, з іншого Росія рука об руку з Китаєм). Також на світову економіку може негативно вплинути нова торгова війна між США і Китаєм, криза з поставками з Тайваню, або регіональні проблеми, які несподівано можуть вирватися на світовий рівень.

Три сценарії розвитку економіки у 2022 році: криза, прорив чи стагнаціяЧи зростатиме економіка України у 2022 році? І якщо так, то за яким сценарієм – дізнавався політолог Олександр Радчук.

«У 2020 році економічний удар пандемії виявився гіршим за майже всі прогнози. Але так не було у 2021 році, коли багато країн відновлювалися напрочуд швидко. Потрібно пам'ятати, що і в наступному році щось може піти як слід і навіть краще» - резюмує видання, закликаючи не турбуватися про негативні фактори, але сподіватися на кращий результат.

Нагадаємо, згідно зі звітом британського Центру економічних і ділових досліджень, у 2022 році обсяг світової економіки вперше перевищить 100 трильйонів доларів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: