Як депортованим до росії українцям повернутися додому

Читать на русском

В Україні стартував експериментальний проєкт щодо оформлення посвідчення особи на повернення до країни. Як зазначив омбудсмен, однією з головних причин того, що депортовані українці залишаються у росії, є відсутність документів. Раніше їх можна було оформити через консульські та дипломатичні установи, але з березня вони в рф не працюють. Тепер українці зможуть віддалено зробити документи через Міграційну службу, а потім виїхати з росії через треті країни, зокрема, Латвію, Литву, Грузію та Естонію. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Стартував експериментальний проєкт з оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Скористатися послугою можуть депортовані в росію українці, детальніше – на інфографіці.
Як українцям без документів виїхати з росіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Скористатися експериментальним проєктом можуть насильно переміщені до росії громадяни України; громадяни, які визнані Україною особами без громадянства; апатриди, які постійно мешкали в Україні.

Оформити для таких громадян документи можна через Державну міграційну службу. Для цього до відділення ДМС потрібно звернутися законному представнику депортованої особи, одному з батьків, подружжю, повнолітній дитині, рідному брату чи сестрі.

Якщо родичів в Україні немає, посвідчення можна оформити за офіційним зверненням Міністерства реінтеграції окупованих територій.

Для оформлення документа потрібна письмова заява із зазначенням: інформації про особу, обставини через які оформляється посвідчення, способу передачі документа. Якщо громадянин неповнолітній, потрібне свідоцтво про народження.

Послуга з оформлення посвідчення є безкоштовною, термін – до п'яти робочих днів. Документ діє до трьох місяців.

Передати документи до росії людині, на яку вони оформлені, можна через родичів, волонтерів чи міжнародні організації.

Нагадаємо, станом на початок жовтня, за словами Володимира Зеленського, росія депортувала понад 1,6 млн українців, багато хто з них пройшов через фільтраційні табори і залишився без документів.

За інформацією спеціального уповноваженого, депортовано, зокрема, понад 8 тисяч українських дітей. Що робити, якщо дитину депортували окупанти, читайте тут.

Раніше «Слово і діло» писало, термін дії яких персональних документів продовжили на час воєнного стану в Україні.

З інфографіки можна дізнатися, в яких країнах Європи найбільше українських біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: