У росії захотіли добудувати старі бомбардувальники часів СРСР – Defense Express

Читать на русском
Проєкт рф з розробки перспективного стратегічного бомбардувальника ПАК ДА закінчився нищівним провалом, тому російське міноборони вирішило зробити ставку на більш освоєні Ту-160
Ту-160Мlivejournal.com

Російські окупанти на тлі успішних ударів України по авіабазі стратегічної авіації «Енгельс» вирішили збільшити склад своєї стратегічної авіації, добудувавши бомбардувальники Ту-160 та Ту-22М3, які залишилися недобудованими з часів СРСР. Ймовірно, таке бажання викликане тим, що кількість боєготових літаків стратегічної авіації реально менша, ніж зазначене «на папері».

Про це повідомляє видання Defense Express.

Як виглядала російська авіабаза Енгельс після ударів дрону: фото з супутникаАвіабаза стратегічної авіації росії Енгельс-2 у Саратовській області після атаки дроном та вибуху. Що ушкоджено.

Наприкінці грудня 2022 року основна російська авіабудівна компанія - ОАК - заявила про те, що завершила добудову модернізованих бомбардувальників Ту-160М та Ту-160М2. Однак після цього літаки ще не проходили комплекс випробувань.

Цікаво те, що тільки один з цих літаків - стройовий бомбардувальник зі складу російських ВКС. Другий літак виготовлений на базі заготовки, яка стояла на стапелі з часів СРСР.

Видання зазначає, що проєкт рф з розробки перспективного стратегічного бомбардувальника ПАК ДА закінчився нищівним провалом, тому російське міноборони вирішило зробити ставку на більш освоєні Ту-160.

«Тим більше що в проміжку до 1994 року російські ВПС отримали з Казанського авіазаводу шість бомбардувальників цього типу, у 2000-х роках - ще два. І так кремлю може здатися, що сучасна росія цілком здатна і далі виробляти такі літаки» - припускає видання.

«Бавовна» у тилу: які інциденти за час війни сталися на авіабазах росії та БілорусіЯкі надзвичайні ситуації відбувалися на російських та білоруських аеродромах та авіабазах за час повномасштабної війни – на інфографіці.

Нюанс в тому, що російська промисловість не в змозі відновити з нуля весь ланцюжок виробництва Ту-160, тому у якості проміжного варіанту прийнято рішення використовувати радянські недобудовані Корпуси літаків. Скільки таких корпусів досі є на стапелях - не зрозуміло. По суті - це готові Планери без обладнання та електроніки та мова про їхню добудову йде з 2021 року. Однак сама ситуація з тим, що рф повинна добудовувати бомбардувальники мінімум 30-річної давності є гротескною, зазначає видання.

Втім, для рф, де вік бортів стратегічної авіації знаходиться в діапазоні 30-40 років, таке вважається нормальним. Тим більше коли реальна кількість боєготових Ту-160, Ту-22М3 та Ту-95МС, згідно з оцінкою ГУР МО, може бути на рівні 60% від заявленого показника.

Нагадаємо, в ніч на 26 грудня на російському військовому аеродромі «Енгельс» в Саратовській області прогриміли вибухи. Як заявили в міноборони рф, сили ППО збили український безпілотник над аеродромом, і падіння його уламків призвело до загибелі трьох військових.

Пізніше в цей же день росіяни з переляку збили над авіабазою власний винищувач, прийнявши його за український БПЛА.

Вибухи на аеродромах всередині росії можуть потенційно ускладнити кампанію ракетних ударів по об'єктах енергетичної системи України, вважають західні ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: