Все про бюджет-2023: які основні показники закладено, як змінилися витрати та як голосували в Раді

Читать на русском

Кілька днів тому президент Володимир Зеленський підписав держбюджет на 2023 рік, фінальна версія документа з усіма правками, нарешті, була опублікована. При складанні цього кошторису уряд брав за основу сценарій, при якому війна триватиме весь наступний рік. Враховуючи такий можливий варіант розвитку подій, витрати на все були максимально урізані, залишивши у пріоритеті нацбезпеку, соціальне забезпечення та відновлення країни. Але й за такої економії дефіцит бюджету становитиме близько 20% ВВП – компенсуватимуть його за рахунок міжнародної фінансової допомоги. На інфографіках «Слово і діло» – як у порівнянні з поточним роком зміняться видатки держбюджету та як у Верховній раді голосували за його ухвалення.

Які основні показники закладено до держбюджету

У бюджеті на 2023 рік доходи передбачені в обсязі 1 трлн 329,3 млрд гривень – на 14,4% менше, ніж в 2022-му. Витрати планують зменшити на 15%.

Граничний дефіцит бюджету в 2023 році знизиться на 13,4%.

Цього року, ще до повномасштабної війни, до бюджету закладали 3,8% зростання ВВП (у результаті буде падіння десь на 30%). Наступного року уряд прогнозує 3,2% зростання ВВП.

Середньорічний курс долара в 2023-му очікується на рівні 42,2 гривень – майже вдвічі вищий, ніж закладали на цей рік. До кінця наступного року долар буде коштувати 45,8 гривень, випливає з держбюджету.

На відміну від цього року, коли мінімальна зарплата зросла двічі, в 2023 році вона залишиться у розмірі 6,7 тисячі гривень.

Бюджет-2023: як зміняться витрати порівняно з поточним роком

Як зміниться витрати держави у 2023 році, як фракції та групи голосували за фінальну версію держбюджету – на інфографіках.
Як зміняться видатки у держбюджеті-2023Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У держбюджеті наступного року закладено, що витрати становитимуть 2 трлн 580,7 млрд грн – це на 15% менше, ніж цього року, з урахуванням усіх змін.

За рідкісними винятками, витрати на все в бюджеті урізані. До 7,8 млрд грн зростуть витрати на Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості (+181,9%), до 8,5 млрд – на Секретаріат Кабміну (+72,7%), до 6,8 млрд – на Міністерство у справах ветеранів (+13,6%), до 299 млн – до омбудсмена (+23,2%), до 6,1 млрд – на Міністерство закордонних справ (+4,5%), до 861,2 млн – на Комісію з держрегулюванню у сферах енергетики та комунальних послуг (+8,5%), до 468,3 млрд – на Міністерство фінансів (+4%), до 5,6 млрд – на Національну академію медичних послуг (+5,1%), до 1,9 млрд. – на Нацакадемію аграрних наук (+7,5%), до 445,2 млрд. – на Міністерство соціальної політики (+4,5%).

На 97,5% урізано витрати на наступний рік на Міністерство енергетики. Більш як на 80% скоротили витрати на Міністерство цифрової трансформації та Мінекономіки.

На 78,7% порівняно з цим роком менше грошей отримає Мінреінтеграція, на 67,1% менше – Міністерство розвитку громад та територій, на 63,3% менше – Мінінфраструктури. Більш ніж наполовину урізано витрати на Мінспорту.

Порівняно з держбюджетом цього року, з урахуванням усіх військових змін, у 2023 році передбачено менші витрати на сферу правосуддя та юстиції, а також правоохоронні органи.

Як народні депутати голосували за держбюджет військового часу

Як зміниться витрати держави у 2023 році, як фракції та групи голосували за фінальну версію держбюджету – на інфографіках.
Як фракції та групи голосували за бюджетСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У другому читанні державний бюджет підтримали 295 народних депутатів, утрималися – 35, не голосували – 26. Проти ніхто не виступив.

Фракція «Слуга народу» дала 211 голосів «за», троє утрималися, 12 – не голосували та 13 – були відсутні.

Група «Платформа за життя та мир» дала 18 голосів «за», двоє нардепів не голосували та 6 – були відсутні. У групі «Відновлення України» бюджет підтримали 15 із 19 депутатів, інші були відсутні.

Група «За майбутнє» дала 15 голосів за держбюджет, один депутат не голосував і троє були відсутні. У групі «Довіра» 16 із 18 народних депутатів голосували «за».

Бюджет наступного року підтримала також половина фракції «Голос» (інші нардепи утрималися чи були відсутні), а також 10 позафракційних депутатів.

Жодного голосу за бюджет на 2023 рік не дали фракції «Європейська солідарність» та «Батьківщина».

У «Євросолідарності» 20 депутатів утрималися під час голосування, один – не голосував та 6 – були відсутні.

У фракції Юлії Тимошенко 9 нардепів утрималися, 5 – не голосували та 10 – були відсутні.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало проєкт бюджету на 2023 рік. У нашому матеріалі можна прочитати, на що Україна планує витрачати кошти, звідки очікує надходжень та які основні показники закладено у держбюджеті.

Витрати на оборону наступного року планується збільшити у 57 разів. На інфографіці можна побачити, як вони росли з 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: