Економіка України адаптувалася до умов воєнного часу та готова до викликів – Шмигаль

Читать на русском
Українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу та готова до викликів у новому 2023 році.
Укрінформ

Українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу та готова до викликів у новому 2023 році.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав у Facebook.

Минулого року держава й усі українці заклали міцний фундамент перемоги. І по кожному напрямку є конкретні результати.

Зокрема, Україна залучила рекордне фінансування сектору безпеки – понад 1,2 трлн грн. З'явився дієвий механізм – формат «Рамштайн», у якому задіяні 50 держав У сфері євроінтеграції Україна отримали статус держави-кандидата на членство в ЄС і має перспективу вже 2023 року почати перемовини щодо вступу до Європейського Союзу. Цього року українці отримали п’ять так званих «безвізів» із Євросоюзом: енергетичний, транспортний, економічний, митний та цифровий.

В економіці, за словами Шмигаля, вдалось зберегти керованість економічними та фінансовими процесами.

«Україна залучила 31,2 млрд доларів підтримки від міжнародних партнерів. Насамперед це кошти США, Євросоюзу та МВФ. З них 45% – гранти. Дякую кожній країні та міжнародній інституції за солідарність», – зазначив він.

Крім цього, в Україні у 2022 році вдосконалили діючі та запустили нові програми підтримки бізнесу: пільгові кредити «5-7-9%»(72 млрд грн), гранти єРобота (2,2 млрд грн), портфельні гарантії (47 млрд грн). Скасували практично всі перевірки бізнесу, перевели на декларативний принцип більшість дозволів та ліцензій, встановили ставку єдиного податку на рівні 2%. Релокували на безпечні території понад 700 підприємств, зберегли тисячі робочих місць. Допомогли відкрити доступ для українських товарів на нові ринки: ЄС, Велика Британія, Канада й Австралія скасували ввізні мита для українських експортерів.

Відомо, що 80 млрд грн кредитних коштів видали аграріям. Допомогли їм посіяти та зібрати врожай – понад 60 млн тонн. Тоді як завдяки «зерновій ініціативі» експортували 15 млн тонн агропродукції, а через дунайські порти – ще 10 млн тонн.

У соціальній політиці держава виконала всі зобов’язання перед громадянами. Зокрема, 30 млрд грн виплатили за програмою єПідтримка, 11 млн пенсіонерів отримують пенсії, а внутрішні переселенці отримали 53 млрд грн допомоги. При цьому тарифи на комунальні послуги не підвищувалися, а 2,5 млн родинам нараховують житлові субсидії.

Нагадаємо, у Кабміні заявили, що Україна повністю забезпечила себе продовольством на наступний рік.

У наступному році уряд планує проводити індексацію пенсій. Цього року в умовах війни й економічної кризи державна соцпідтримка дозволила вижити мільйонам українців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: