Глава Мінекономіки розповіла про два сценарії зростання ВВП наступного року

Читать на русском
Прогноз зростання ВВП у 3,2 відсотки передбачає, що війна завершиться перемогою України у середині 2023 року. Але є й альтернативні сценарії, пов'язані з обстрілами енергетичної інфраструктури – згідно з ними, зростання буде, але менше.
facebook.com/yulia.svyrydenko

Міністерство економіки розглядає два альтернативні сценарії щодо ВВП, пов'язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України. Згідно з ними, в 2023 році українська економіка все одно зростатиме, але меншими темпами.

Подробиці розповіла віцепрем'єрка – міністр економіки Юлія Свириденко.

Все про бюджет-2023: які основні показники закладено, як змінилися витрати та як голосували в РадіЯк зміниться витрати держави у 2023 році, як фракції та групи голосували за фінальну версію держбюджету – на інфографіках.

«Наш прогноз, що передбачає у 2023-му 3,2% зростання ВВП, побудований на припущенні, що війна завершилася перемогою України у середині року. Якщо будуть суттєві зміни, пов’язані з обстрілами чи зміною сценаріїв війни, будемо розглядати повторно. Наразі ми маємо два альтернативні сценарії, пов’язані саме з обстрілами енергетичної інфраструктури. Відповідно до них, у 2023 році ми все одно вийдемо на траєкторію відновлювального зростання, але воно буде меншим. Орієнтовно від 1 до 1,5 відсотків. Але поки підстав для переходу на якийсь з цих альтернативних сценаріїв ми не бачимо», – розповіла Свириденко в інтерв'ю Forbes.

Цього року, з урахуванням масованих обстрілів, які продовжуються з жовтня, ВВП України може знизитися на 32%. На початку війни, зазначила віцепрем'єрка, в уряді не відкидали більшого падіння — до 45%.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль допустив, що нові ракетні удари росії по українській інфраструктурі можуть призвести до скорочення економіки на 50%.

Раніше у Нацбанку спрогнозували, що буде з українською економікою у разі затяжної війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: