У Нацбанку розповіли, як проходять переговори України з МВФ

Читать на русском
У НБУ сподіваються, що вже в наступному, 2023 році, буде запущена повноцінна програма з фінансуванням. Що стосується розмірів фінансування, про нього говорити поки рано
Ілюстративне фотоbank.gov

Україна досить успішно веде переговори з Міжнародним валютним фондом. Фінансування від МВФ країна отримає, але говорити про його точні обсяги поки немає особливого сенсу.

Про це розповів заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, моніторингова місія від МВФ повинна в підсумку закласти основу української макроекономічної політики. Також вона стане фундаментом для отримання фінансування від інших міжнародних партнерів України та переходом до повноцінної програми з МВФ.

Скорочення ВВП та безпрецедентний дефіцит бюджету: у МВФ оцінили наслідки війни для економіки УкраїниВплив російського вторгнення на економічну активність України був величезним – реальний ВВП різко скоротився, інфляція різко зросла, торгівля була серйозно порушена, а бюджетний дефіцит виріс до безпрецедентного рівня.

«Ми повинні узгодити кількісні критерії та щодо бюджетних показників, і показників міжнародних резервів, і монетарних показників. А також обговорити ті політики, які будуть закладені в меморандум, який виконуватиме українська влада для забезпечення макроекономічної стійкості в найближчі місяці та роки» - пояснив він.

В ході програми МВФ також буде відстежувати ряд параметрів України, щоб визначити її прогрес.

«Це будуть кількісні параметри, показники ефективності – вони будуть схожі на ті, які Україна традиційно мала в програмах stand-by та в програмах розширеного фінансування» - пояснив Ніколайчук.

Державний бюджет-2023: наскільки реалістичний «бюджет воюючої країни»У проєкті бюджету на 2023 рік - чимало рекордних показників. Наскільки реалістичні цифри, наведені урядом - розбиралося Слово і Діло

У НБУ сподіваються, що вже в наступному, 2023 році, буде запущена повноцінна програма з фінансуванням. Що стосується розмірів фінансування, про нього говорити поки рано. Раніше Україна очікувала 15-17 млрд доларів від МВФ - це параметри, які можна озвучити в рамках запуску програми розширеного фінансування.

«Нам важливіше, щоб програма дала нашим іншим міжнародним партнерам певний рівень довіри, комфорту і дозволила залучати від них набагато більші суми, необхідні, в тому числі для того, щоб отримати 38 млрд доларів, які закладені в бюджет у вигляді зовнішнього фінансування» - зазначив Ніколайчук.

Тим часом місія МВФ у п'ятницю, 11 листопада, розпочала онлайн-дискусії з представниками України щодо нової програми кредитування.

Нагадаємо, голова НБУ Андрій Пишний анонсував старт роботи місії МВФ. За його словами, вона триватиме до 17 листопада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: