НАБУ і САП повідомили про нову підозру екснардепу Скуратовському

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку вручили нове повідомлення про підозру колишньому члену парламенту від Радикальної партії.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому народному депутату від Радикальної партії Сергію Скуратовському. Йому інкримінують заволодіння правами вимоги по кредитам.

Про це повідомляють прес-служби органів.

У повідомленнях не вказується прізвище підозрюваного. Водночас, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться саме про Скуратовського.

«21 грудня 2022 року прокурорами САП та детективами НАБУ повідомлено про підозру 8 особам, серед яких голова комітету Верховної ради VIII скликання, начальник відділення ГСУ СБУ, службова особа АРМА, керівництво державного підприємства, які у складі організованої групи протиправно заволоділи правом вимоги банківської установи на понад 128 млн грн», – інформує САП.

У НАБУ назвали посади всіх підозрюваних:

  • народний депутат України (VIII скликання);
  • помічниця нардепа- директор підприємства, яке отримало кредитні кошти;
  • начальник слідчого відділення Головного слідчого управління СБУ (обіймав посаду до 2020 р.);
  • начальник управління менеджменту активів АРМА (обіймав посаду у період червень 2018 р. - січень 2020 р.);
  • генеральний директор ДП «СЕТАМ» (обіймав посаду у період травень 2016 р. - лютий 2020 р.);
  • заступник генерального директора ДП «СЕТАМ» (обіймає посаду з жовтня 2017 р. по теперішній час);
  • два оцінювача.

За даними слідства, у 2012 році на той час депутат Київської обласної ради Скуратовський, будучи фактичним власником низки компаній, розпочав будівництво багатоквартирного житлового комплексу на околиці Києва. Для цього він взяв кредит у понад 200 млн грн під заставу збудованого в майбутньому ЖК і земельних ділянок, де він розташовувався, а також низки особистих порук, зокрема й самого депутата.

Згодом НБУ визнав неплатоспроможним банк, який видавав кредит. Аби не віддавати борг та отримати можливість продати збудовані квартири, наприкинці 2018 року – середини 2019 року нардеп організував схему. Ця схема полягала в тому, що завдяки залученню начальника слідчого відділення Головного слідчого управління СБУ та начальника управління менеджменту активів АРМА і службових осіб ДП «СЕТАМ» на вказані права вимоги накладались арешти і передавались в управління АРМА.

«Та, своєю чергою, виставила це право на електронні торги ДП «СЕТАМ». За результатом аукціону за заниженою ціною переможцем визнали підконтрольну нардепу компанію. Компанія, ставши новим власником прав вимоги, скасувала усі іпотеки на нерухоме майно та обтяження по договорам поруки. Згодом ця компанія перепродала ці права ще одній підконтрольній нардепу ТОВ, аби унеможливити в майбутньому правонаступникам банку здійснити звернення обтяження», – інформує НАБУ.

Нардеп залучив працівника СБУ, який спеціально зареєстрував кримінальне провадження і в його межах забезпечив накладення арешту та передачу в АРМА прав вимоги по його кредиту. В свою чергу, начальник управління менеджменту активів АРМА і посадовці ДП «СЕТАМ» забезпечили перемогу підконтрольної нардепу компанії на електронних торгах, при цьому за заниженою на 112 млн грн ціною. Тобто право вимоги на 128 млн грн було продано всього за 16 млн грн.

Нагадаємо, 6 вересня 2020 рокуНАБУ і САП заочно повідомили про підозру Скуратовському у недостовірному декларуванні за 2016-2018 роки. Вже 18 вересня органи правопорядку вручили екснардепу документ особисто. За версією слідства, екснардеп нібито не задекларував частки в трьох фірмах у розмірі 24 млн грн, користування автівкою Mercedes-Benz S450 і нежитлове приміщення вартістю в 1,5 млн грн.

У цій справі НАБУ завершило слідство і відкрило матеріали стороні захисту для ознайомлення. Вже в Вищому антикорупційному суді закрили справу Скуратовського, оскільки Конституційний суд визнав неконституційною статтю про відповідальність за брехню в декларації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: