Починаються рейди ялинковими ринками: кого можуть оштрафувати

Читать на русском
Цього року Держекоінспекція спільно з поліцією проводитиме рейди ялинковими ринками у пошуках порушників.
odessa-life.od.ua

Держекоінспекція почала проводити рейди ялинковими ринками для виявлення порушень. Усі дерева, які продають, мають бути зареєстровані в електронній системі обігу деревини.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція України.

«Путін-викрадач Різдва»: в яких облцентрах України встановлять ялинку, а в яких – ніНовий рік-2023. У яких обласних центрах встановлять новорічну ялинку, а в яких – ні, докладніше на інфографіці.

«Віднедавна по всій Україні запрацювали ялинкові базари. Однак, окрім офіційних місць збуту, де продавці пропонують сертифіковані ялинки, які зареєстровані в електронній системі обігу деревини та заготовлені відповідно до встановленого законом порядку на державних лісових підприємствах, з’являються точку збуту новорічних красунь, які були незаконно зрубані», – йдеться у повідомленні.

У Держекоінспекції наголошують, що при купівлі ялинки люди мають право попросити продавця показати документи, що підтверджують легальність дерева, а саме: товарно-транспортну накладну, де має бути чітко зазначена порода дерева, що купується, наприклад: сосна, ялина тощо.

«Крім того, наявність етикетки чи пластмасової бирки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві також є однією з ознак легальності збуту», – йдеться у повідомленні.

«Цього року, як завжди, Держекоінспекція спільно з поліцією проводитиме рейди ялинковими ринками з метою виявлення порушень та проведення профілактичної роботи серед населення», – інформує Держекоінспекція.

За порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу статтею 88-1 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 510 до 1700 гривень із конфіскацією об'єктів рослинного світу або без неї. Ця норма поширюється як на продавця, так і на покупця.

Нагадаємо, у Києві на Софійській площі вже змонтували та починають прикрашати символічну ялинку незламності.

Ми писали про те, в яких містах України цього року встановлюватимуть ялинку, а які вирішили відмовитись.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: