У Конгресі США представили резолюцію про виключення росії з Ради Безпеки ООН – Foreign Policy

Читать на русском
У Конгресі США представили резолюцію, яка закликає президента Джо Байдена вивести росію з Ради безпеки ООН на тій підставі, що вона порушує цілі та принципи організації.
Фото: New York Times

Двоє американських законодавців, які очолюють незалежну урядову організацію з прав людини, представили в Конгресі резолюцію, яка закликає президента Джо Байдена вивести росію зі складу Ради безпеки ООН.

Про це повідомляє видання Foreign Policy, знайоме із текстом резолюції.

Двопартійна Гельсінська комісія, яка в жовтні закликала держсекретаря США Ентоні Блінкена висловити протест проти статусу рф як постійного члена Ради безпеки, пропонує Конгресу визнати, що вторгнення росії в Україну порушує цілі та принципи ООН, а також просить уряд вжити заходів щодо обмеження її прав в ООН.

Терористам тут не місце: чи можна вигнати росію з ООН і як це зробитиПро те, як можна вигнати росію з ООН і чому потрібно зробити це максимально швидко – в матеріалі Слово і діло

У резолюції Конгресу, текст якої надали Стів Коен та Джо Вілсон, йдеться, що росія кричуще порушила Статут ООН. Ставиться під сумнів її право займати місце в Раді безпеки з огляду на організовані на окупованих територіях України псевдореферендуми, скоєння воєнних злочинів, брязкання ядерною зброєю та створення ризиків для світової продовольчої безпеки.

У Статуті ООН немає положень про виключення постійного члена Ради безпеки. Але країну можуть повністю виключити з ООН – для цього буде потрібна більшість у дві третини голосів у Генеральній Асамблеї, включаючи одноголосну згоду самого Радбезу.

Існує також ідея, підтримана деякими юристами, суть якої полягає в тому, щоб оскаржити статус росії як наступниці місця СРСР у Раді безпеки.

Нагадаємо, Україна давно закликала виключити росію із Генеральної асамблеї та Ради безпеки ООН, оскільки вона безпосередньо порушує зобов'язання підтримувати мир.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав єдину причину, через яку цього не роблять.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: