Справа ЮУАЕС: НАБУ затримало підозрювану після 4 років розшуку

Читать на русском
Антикорупційне бюро затримало підозрювану, яка кілька років переховувалася від слідства у справі про корупцію на атомній станції.

Національне антикорупційне бюро затримало колишню бухгалтерку фірм «Уніс-Центру» та «Арстрейд» Світлану Костянецьку. Її понад 4 роки розшукували у справі про заволодіння 27,9 млн грн Південноукраїнської АЕС.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Детективи НАБУ затримали особу, обвинувачену у межах розслідуваної НАБУ і САП справи щодо заволодіння коштами Південноукраїнської АЕС, яка переховувалась від слідства та перебувала у міжнародному розшуку. Вона ухилялась від правоохоронців з 2018 року і врешті-решт 8 грудня 2022 року добровільно прибула до детективів НАБУ», – інформує бюро.

У повідомленні не вказується прізвище підозрюваної, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться саме про Костянецьку.

За даними слідства, вона разом з іншими учасниками схеми є причетною до заволодіння грошовими коштами Південноукраїнської АЕС у загальному розмірі 27,9 млн грн. Злочин відбувся внаслідок організації процедур державних закупівель за завищеними у 18-34 рази цінами з використанням низки підконтрольних службовцям АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» та представникам комерційних структур підприємств.

Загалом слідство встановило коло учасників корупційної схеми з 17 осіб: стосовно 12 з них з вересня 2019 року справа слухається у суді, стосовно 5 осіб до суду направлені обвинувальні акти з угодами про визнання винуватості.

Як відомо, 5 липня колишньому начальнику управління ЮУАЕС Дмитру Соколову повідомили про підозру. Соколов наразі переховується закордоном.

За версією обвинувачення, у 2011-2012 роках начальник управління виробничо-технічної комплектації ЮУАЕС Дмитро Соколов, використовуючи підконтрольні його пособнику бізнесмену Дмитру Лисенку підприємства в якості засобів та знарядь вчинення злочину, зловживаючи своїм службовим становищем, протиправно заволодів грошовими коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» під час здійснення закупівлі обладнання, а саме систем кондиціонування-холодильних та вентиляційних установок. Як з'ясувалося, обладнання закуплено за завищеними цінами, що завдало державному підприємству збитків на суму 12,3 млн грн. Соколова та Лисенка також обвинувачують і в іншій справі про заволодіння на ЮУАЕС.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд слухає ще одного справу про корупцію на ЮУАЕС. У ній обвинувачують колишнього президента НАЕК «Енергоатом» Віссаріона Кіма; його сина Артема; президента DARA Group Едуарда Самоткала; ексбухгалтера ТОВ «Уніс-Центр» і ТОВ «Арстрейд» Світлану Костянецьку та її сина Антона; Дмитра Лисенка, Сергія Юркевича, Олексія Масолобова, Олексія Рибака, Юрія Дмитренка і Володимира Богатчука.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: