ВАКС призначив нове засідання у справі дітей екснардепа Березкіна

Читать на русском
Антикорупійційний суд повторно отримав обвинувальний акт у справі дітей колишнього депутата про заволодіння кредитом держбанку.
Максим Березкін

Вищий антикорупційний суд призначив на 16 грудня підготовче засідання у кримінальному провадженні про заволодіння 20 млн доларів кредиту Ощадбанку аграрним холдингом «Креатив», де серед обвинувачених є син та дочка покійного колишнього народного депутата Станіслава Березкіна Максим та Вікторія.

Таке рішення 2 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні №42016000000001254, внесеному до ЄРДР 16.05.2016, за обвинуваченням (Максима і Вікторії Березкіних, Катерини Волосян, Євгенії Терещенко, Ірини Земцової, Оксани Сікорської, Юрія Давидова, Євгена Харлана, Сергія Тимченка і Тетяни Слюсаренко – ред.) на 13:00 16.12.2022 у приміщенні Вищого антикорупційного суду», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС закрив справу Ощадбанку у зв'язку з закінченням строків досудового розслідування. Прокурор САП це рішення оскаржив. Апеляційна палата ВАКС скаргу задовольнила та повернула слухати справу спочатку.

Нагадаємо, САП закрила дві справи стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю. За версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Чорноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Чорноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: