ЄК підвищила оцінку збитків України від війни та запропонувала створити фонд заморожених російських активів

Читать на русском
Єврокомісія запропонувала створити фонд заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відновлення України, а також спецсуд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії рф.
corporatejustice.org

Європейська комісія оцінює збитки, завдані Україні внаслідок російської агресії, у 600 млрд євро. Росія та її олігархи мають покрити витрати на відновлення країни.

Про це йдеться у заяві президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Скільки буде коштувати повоєнне відновлення України: перші оцінкиУкраїну після перемоги чекає довгий шлях післявоєнного відновлення. Перші оцінки вартості відбудови країни – на інфографіці.

«Збитки, завдані Україні, оцінюються у 600 мільярдів євро. Росія та її олігархи мають відшкодувати Україні збитки та покрити витрати на відновлення країни. І ми маємо засоби змусити росію заплатити. Ми заблокували 300 мільярдів євро резервів Центробанку та заморозили 19 мільярдів євро грошей російських олігархів. У короткостроковій перспективі ми могли б створити з нашими партнерами структуру для управління цими коштами та їхнього інвестування. Потім ми б використали виручені кошти для України», – заявила фон дер Ляєн.

Глава Єврокомісії запропонувала також створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та кримінального переслідування російського злочину агресії.

При цьому вона озвучила оцінку, що за час повномасштабної війни загинули 20 тисяч мирних жителів та 100 тисяч українських військових – джерело цих даних невідоме.

Нагадаємо, 23 листопада Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.

Раніше ЗМІ писали, що Євросоюз заморозив 68 мільярдів євро російських активів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: