Країни Балтії закликали створити спецтрибунал для рф

Читать на русском
Міністри закордонних справ країн Балтії заявили про необхідність створити спецтрибунал для розслідування злочинів росії.
Ілюстративне фотоФото – Shutterstock

Естонія, Литва та Латвія закликали Євросоюз та міжнародних партнерів створити спеціальний трибунал для розслідування злочинів росії.

Відповідну заяву зробили міністри закордонних справ 3 країн.

«Міжнародний порядок, заснований на правилах, який ми всі прагнемо захищати, не може вижити, якщо існує безкарність за діяння, які його найбільш відверто порушують - геноцид, військові злочини, злочини проти людяності та злочини агресії», – йдеться у тексті заяви.

Спецтрибунал для керівництва рф: Кулеба назвав п'ять основних параметрівУкраїна пропонує покласти в основу майбутнього трибуналу для керівництва росії п'ять параметрів. Один із них – статус глави держави чи посадової особи не звільнятиме від індивідуальної кримінальної відповідальності та не пом'якшуватиме покарання

За словами міністрів, нещодавні обстріли російських окупантів по житлових будинках, школах та цивільній інфраструктурі є лише одним з епізодів терору росії проти українського народу. Пошуки справедливості та відповідальності країни-агресора за злочині в Україні мають бути у центрі політики ЄС.

«Наразі не існує міжнародного суду чи трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво рф за вчинення злочину агресії проти України. Щоб заповнити цю юрисдикційну лазівку, необхідно створити спеціальний трибунал для покарання злочину агресії проти України», – додали міністри.

Створення спецтрибунало доповнило б роль Міжнародного кримінального суду. Саме МКС має переслідувати осіб за військові злочини, геноцид і злочини проти людяності. У свою чергу, основною відповідальністю спецтрибуналу буде саме злочин агресії.

«Ключові натхненники, підбурювачі та посередники цієї смертоносної агресії не можуть уникнути правосуддя лише через прогалину в міжнародній кримінальній юрисдикції», – підсумували у заяві.

Нагадаємо, ПАРЄ прийняла резолюцію, яка позначає російський режим, як терористичний та закликає до створення спеціального трибуналу для розслідування воєнних злочинів росії.

Також у Верховній Раді підготували проєкт звернення про створення спецтрибуналу щодо воєнних злочинів росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: