Франція не вірила у війну, а Німеччина воліла швидку поразку України: Джонсон розповів про настрої напередодні 24 лютого

Читать на русском
Джонсон заявив, що Франція не вірила у перспективу повномасштабної війни в Україні, Німеччина у такому разі хотіла б швидкої поразки України, а не затяжного конфлікту. Уряд Італії теж спочатку вагалися у підтримці.
Фото: Bloomberg

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Франція не вірила в перспективу повномасштабного російського вторгнення в Україну, а Німеччина «надавала перевагу швидкій воєнній поразці України тривалому конфлікту».

Джонсон розповів в інтерв'ю CNN про настрої західних країн напередодні 24 лютого.

Він зазначив, що країни Євросоюзу пізніше згуртувалися навколо підтримки України, але до вторгнення росії так було не завжди – різні країни мали різні точки зору.

«В якийсь момент німці вважали, що якщо це станеться (вторгнення – ред.), що стане катастрофою, то було б краще, якби все це закінчилося швидко, а Україна впала», – стверджує Джонсон.

Хто зі світових лідерів приїжджав до України за час повномасштабної війниПрезиденти та прем'єри яких країн приїжджали до України за час повномасштабної війни з росією – на інфографіці.

Джонсон також розкритикував початкову реакцію Італії на загрозу вторгнення: уряд Маріо Драгі «на якомусь етапі просто заявив, що не зможе підтримати жорстку позицію з огляду на величезну залежність від російських вуглеводнів».

Але після повномасштабного вторгнення, наголосив експрем'єр, ставлення у всій Європі швидко змінилося: «Відбулося те, що всі — німці, французи, італійці, всі, Джо Байден — побачили, що вибору просто немає. Тому що ви не змогли домовитись із цим хлопцем (путіним – ред.)».

Джонсон також похвалив українського президента Володимира Зеленського: «Він дуже сміливий хлопець. Я думаю, що історія цього конфлікту була б зовсім іншою, якби його там не було».

CNN зв'язався з урядами Франції та Німеччини. В офісі Драги відмовилися від коментарів.

Нагадаємо, навесні ЗМІ писали, що канцлер Німеччини Олаф Шольц за кілька днів повномасштабної війни намагався вплинути на Володимира Зеленського та змусити його звернути український рух до Європи.

Нещодавно Шольц заявив, що вирішити питання щодо завершення війни в Україні дипломатичним шляхом зараз неможливо.

Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що мир в Україні можливий, але на умовах українців, і коли вони самі оберуть для цього момент.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: