Перед самою війною Шольц намагався вмовити Зеленського відмовитися від шляху до Європи – WSJ

Читать на русском
Зеленський навідріз відмовився говорити про подібне, нагадавши Шольцу про те, що путіну не можна довіряти, росія не має звички дотримуватися договору
Олаф ШольцЦензор.НЕТ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц за кілька днів до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну намагався вплинути на президента Володимира Зеленського з метою змусити його згорнути український рух до Європи.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

Обережне НАТО: як Україні розвивати подальші стосунки з АльянсомЧому не варто сподыватися на будь-яку участь НАТО у захисті України, та як нашій державі змінити стратегію взаємовідносин з Альянсом - у матеріалі політолога Олександра Радчука.

Так, видання повідомляє, що ще 19 лютого в Мюнхені Шольц заявив Зеленському, що Україна повинна негайно відкликати свої заявки на членство в Європейському Союзі, НАТО та оголосити про свій нейтралітет в рамках масштабного європейського договору з безпеки між Заходом і росією. Договір повинні були підписати, серед інших, президент США Джозеф Байден і російський президент путін, документ надавав якісь гарантії безпеки Україні.

Однак Зеленський навідріз відмовився говорити про подібне, нагадавши Шольцу про те, що путіну не можна довіряти, росія не має звички дотримуватися договору, а переважна частина українців хоче вступу України в НАТО.

Цілком переможена та жодного разу не легендарна. Феномен розвалу російської арміїЧому російська армія виявилася взагалі не готова до повномасштабної війни в Україні - в матеріалі Антона Коржа.

За даними видання, німецькі чиновники були дуже незадоволені відповіддю українського президента через страх, що шанси на мирне врегулювання питання зменшуються. З усім тим, Берлін вважав, що путін не піде на військову ескалацію, а буде здійснювати військовий тиск на кордонах і душити економіку України. Але кремль обрав ще більш радикальний варіант розвитку подій і почав війну.

Тим часом прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, вважає, що прискорення вступу України до Євросоюзу викличе серйозне розчарування серед інших країн.

Нагадаємо, 28 лютого Володимир Зеленський підписав заявку України на членство в Євросоюзі. Наступного дня Європейський парламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: