Госпсуд визнав недійсним рішення АМКУ про штраф АЗС групи Коломойського

Читать на русском
Столичний Госпсуд вирішив скасувати мільярдний штраф для групи компаній українського олігарха за змову на ринку пального.

Господарський суд Києва скасував 4,68 млрд грн штрафу від Антимонопольного комітету України для компаній групи «Приват» олігарха Ігоря Коломойського за змову на ринку пального.

Таке рішення 2 листопада ухвалив суддя Вадим Босий, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, ТОВ «Веранж» подало позов до Госпсуд Києва про визнання недійсним рішення АМКУ про визнання антиконкурентними узгодженими діями, які стосується встановлення цін на світлі нафтопродукти, компаніями групи «Приват». Також цим же рішенням було оштрафовано ТОВ ВТФ «Авіас», ТОВ «Торговий Дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс Еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» та 169 операторів АЗС (у т. ч. ПАТ «Укрнафта»), зокрема, ТОВ «Веранж». До позову приєдналися ще 29 компаній, які, які ТОВ «Веранж», просили скасувати штраф щодо них, зокрема ПАТ «Укртатнафта» і ПАТ «Укрнафта». На вказаних 30 компаній наклали наклали 4,68 млрд грн штрафу.

Госпсуд Києва встановив, що в рішенні АМКУ було використано матеріали детективів НАБУ, однак використання цих матеріалів було визнано незаконним рішенням Окружного адміністративного суду Києва. Це рішення було залишено без змін Шостим апеляційним адмінсудом, а Верховний суд узагалі не відкрив провадження за скаргою АМКУ. Отже рішення ОАСК набуло чинності і матеріали НАБУ щодо змови групи компаній було вилучено з розслідування АМКУ. Тож Госпсуд Києва вказав, що АМКУ не навів жодних інших даних, які б підтверджували ці антиконкуретні дії.

«Позовні вимоги задовольнити повністю. Визнати недійсними пункти 1, 2 резолютивної частини рішення Антимонопольного комітету України №178-р від 30.03.2021 в частинах, що стосуються ТОВ «Веранж», ТОВ «Сайленд-Груп», ТОВ «Альянс Еволюшн», ПАТ «Укртатнафта», дочірнього підприємства «Фірма «Укртатнафтасервіс», ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Болонья Компані», ТОВ «СТАРТ-Н», ТОВ «ЕНСІС», ТОВ «КЛАЙМ-С», ТОВ «Компас Х», ТОВ «Донмас», ТОВ «Атойл», ТОВ «Амрам», ТОВ «МІРАНТІС», ТОВ «ТК-Фаро», ТОВ «АВЕНТА ПЕТРОЛІУМ», ТОВ «Коуч Прайм», ТОВ «Дрім-Компані», ТОВ «Велеонор», ТОВ «ПРЕСТИЖ НАФТА», ТОВ «Хромія», ТОВ «Лайк-Сіті», ТОВ «Китчер-Солюшн», ТОВ «Імперія літ», ТОВ «Варна груп», ТОВ «Кайрос бук», ТОВ «Прем'єр бізнес брук», ТОВ «АЙАС» та ТОВ «Дата Голд», – ідеться в рішенні судді Босого.

Нагадаємо, 30 березня 2021 року АМКУ визнав дії АЗС групи «Приват» щодо встановлення цін на світлі нафтопродукти антиконкурентними узгодженими діями. Також на низку компаній наклали 4,7 млрд грн штрафу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: