АМКУ почав вивчати можливу змову на ринку електроенергії

Читать на русском
Змова на ринку електроенергії. Антимонопольний комітет України розпочав розслідування через коливання обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії в останні кілька днів.
Фото з відкритих джерел.

Антимонопольний комітет України почав розслідування про наявність чи відсутність в діях учасників ринку електроенергії порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Як зазначено в повідомленні, розслідування ініційоване через істотні коливання обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії в останні кілька днів, зокрема на ринку «на добу вперед» (РДН), причиною яких є зменшення закупівлі ресурсу на РДН окремими учасниками на тлі зростання обсягів закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД), що це, зокрема, призвело до різкого - на третину - зниження ціни в перші дні липня, зазначається в повідомленні.

Робота Антимонопольного комітету: скільки припинили порушень і виписали штрафів за 7 роківСкільки порушень конкурентного законодавства припинив АМКУ і скільки штрафів наклав – на інфографіці.

«На думку фахівців АМКУ, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії», - зазначили в комітеті, додавши, що схожі дії відбуваються періодично, а значить можуть бути навмисними.

Відомо, що НКРЕКУ у відповідь на різке зниження ціни на РНД з 2 до 4 липня рекомендувала учасникам ринку - як споживачам, так і виробникам електроенергії - не орієнтуватися на РСВ як індикатив ціни в двосторонніх договорах, а використовувати фіксовану ціну, за якою продається і купується ресурс.

Серед компаній, які різко знизили попит на РНД, НКРЕКУ виділила «Д.Трейдінг» (група ДТЕК), тоді як остання відкинула звинувачення і закликала регулятора терміново усунути маніпуляції і спекуляції, які спотворюють, на думку компанії, реформу ринку електроенергії України.

Нагадаємо, якими були результати діяльності Антимонопольного комітету за останні 7 років – на інфографіці «Слово і діло».

Кабінет міністрів продовжив до 1 серпня 2021 року чинний механізм спеціальних зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення і зберіг ціну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: