Суд знову вилучив дані НАБУ з розслідування АМКУ змови на ринку палива

Читать на русском
Адмінсуд столиці снова частково задовольнив позов нафтовидобувної компанії України про вилучення даних Національного бюро з розслідування Антимонопольного комітету.
Окружний адміністративний суд Києвафото: «Слово і діло»

Окружний адміністративний суд Кива знову визнав протиправним отримання, використання та поширення Антимонопольним комітетом України даних Національного антикорупційного бюро в розслідуванні змови підприємств групи «Приват» на ринку палива, а також зобов'язав утриматися від їх використання та поширення.

Таке рішення 29 березня ухвалила суддя ОАСК Аріна Літвінова, повідомляє «Слово і діло».

У 2019 році Окружний адмінсуд Києва вже задовольняв позов ПАТ «Укрнафта» і вилучав ці дані з розслідування АМКУ. Проте пізніше це рішення скасував Касаційний адміністративний суд, який призначив повторний розгляд позову.

Як відомо, «Укрнафта» у судовому порядку вимагала визнати протиправними дії АМКУ щодо одержання, використання та поширення при розгляді спірної справи матеріалів досудового розслідування НАБУ, а також зобов'язати комітет знищити ці матеріали. Йдеться про зібрані у межах досудового слідства матеріали детективів НАБУ, що були використані АМКУ у розслідуванні справи про антиконкурентні узгоджені дії підприємств групи «Приват» на ринку пального. Комітет відкрив справу у жовтні 2016 року, сьогодні її фігурантами є 178 компаній-операторів АЗС, зокрема, «Укрнафта». Нещодавно АМКУ оштрафував автозаправні станції з групи олігарха Ігоря Коломойського на 4,7 млрд грн.

У рішенні Літвінової від 29 березня вказується, що АМКУ нібито одержав від НАБУ інформацію без дотримання приписів статті 44 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Зокрема, інформація одержана без відповідного розпорядження державного уповноваженого АМКУ чи голови територіального відділення особисто або уповноваженими ними працівниками АМКУ. До того ж, документи нібито надали без наявності письмового дозволу слідчого або прокурора на розголошення відомостей досудового розслідування, тобто в порушення статті 222 КПК України.

Нагадаємо, АМКУ вирішив перевірити обґрунтованість подорожчання бензину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: