Закупівля софту держкомпаніями: АМКУ оштрафував сім фірм на понад 105 млн грн

Читать на русском
Державний орган зі спеціальним статусом виніс рішення про штрафи для семи приватних компаній, які вчиняли антиконкурентні дії.
САП Україна

Антимонопольний комітет України оштрафував сім компаній на понад 105 млн грн за змову на закупівлях програмного забезпечення низкою державних компаній, розслідування якої проводять детективи Національного антикорупційного бюро.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

«Антимонопольний комітет України виніс рішення у справі, що стосується антиконкурентних узгоджених дій кількох українських компаній та представництв іноземних суб'єктів господарювання в Україні. Йдеться про публічні закупівлі програмного забезпечення SAP на загальну суму майже 500 млн грн. Значну частину матеріалів, використаних під час формування доказової бази, АМКУ надало у рамках міжвідомчої взаємодії НАБУ, що розслідує відповідне кримінальне провадження», – наголошують у комітеті.

Як стверджують в органі, протягом 2016-2019 років компанії ТОВ «САП Україна», ТОВ «Бріг-рітейл», ТОВ «Агелес», ТОВ «Беной», «НТТ дата бізнес солюшнс», ТОВ «Інфопульс Україна» і ТОВ «Сапран Україна» влаштували змову на тендерах із закупівлі держкомпаніями софту. Зокрема, йдеться про ПриватБанк, «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укргазвидобування», філія ГІОЦ ПАТ «Укрзалізниця», Національний банк України, Банкнотно-монетний двір НБУ й держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна».

«З'ясовано, що ТОВ «САП Україна» надавало спеціальний статус партнерам, завдяки якому у торгах та аукціонах могли брати участь лише компанії, що мають партнерські угоди. Також про наявність спільних інтересів та взаємозв'язку між відповідачами, їхню обізнаність щодо дій одне одного та системність поведінки свідчать, наприклад, формальна участь компаній для забезпечення кворуму, підготовка одним учасником торгів документів для інших учасників торгів, погодження цінових пропозицій та інші обставини, які свідчать про узгодження поведінки під час підготовки та участі у торгах», – наголошують в АМКУ.

Таким чином, вони оштрафували ці сім компаній на загальну суму 105,31 млн грн. Найбільший штраф дістався ТОВ «САП Україна» – 75 млн грн.

Як відомо, 3 вересня 2019 року НАБУ проводило обшук в офісі компанії «САП Україна». Пізніше в органі розповіли про причини цих слідчих дій.

Нагадаємо, НАБУ проводило обшуки у міністра Олексія Любченка та голови податкової служби. Також Національне бюро проводило обшук у судді Печерського суду Києва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: