Опалювальний сезон: з якими проблемами зіткнулися українські міста

Читать на русском

Місяць тому в Україні розпочався воєнний опалювальний сезон. Наразі до тепла, за даними Кабміну, підключено близько 70% будинків та соціальної інфраструктури. До традиційних проблем мирного часу, на кшталт проривів теплотрас, цього року додався ще й ризик пошкодження критичної інфраструктури через обстріли росії. «Слово і діло» по регіонах розібралося, які проблеми із теплопостачанням зараз є.

Які в українських містах виникли проблеми під час опалювального сезону 2022/2023 – на інфографіці.
З якими проблемами зіткнулися міста під час опалювального сезонуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У деокупованій частині Херсонської області та самому Херсоні поки що не вдається розпочати опалювальний сезон. Перед відступом російські військові знищили всю критичну інфраструктуру для водопостачання, зв'язку, опалення, енергопостачання. Коли все це вдасться відновити, поки що невідомо: мешканців закликають не поспішати повертатися до звільнених населених пунктів.

Аналогічна ситуація у підконтрольних населених пунктах Донбасу.

У тилових обласних центрах – Луцьку, Івано-Франківську, Львові, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Чернівцях опалювальний сезон розпочали на початку листопада. Але там теж не все гладко: внаслідок ракетних ударів росії в областях виникають проблеми з електропостачанням, що призводить до аварійного знеструмлення котелень. Таке, зокрема, сталося 15 листопада.

У Житомирі опалення підключили 20 жовтня, але в деяких будинках ще холодно через прориви тепломереж. Також бувають аварійні знеструмлення котелень. Прориви тепломереж були також у Кропивницькому (опалення почали підключати 31 жовтня), Вінниці (24 жовтня), Черкасах (24 жовтня).

Харків, де опалювальний сезон стартував 22 жовтня, теж страждає від знеструмлення котелень через аварійні відключення електрики. Плюс місто регулярно обстрілюється з території рф.

У Миколаєві з 10 листопада стартував опалювальний сезон. Раніше місцева влада сумнівалася, чи варто підключати всі багатоповерхові будинки, з огляду на те, що багато мешканців виїхали, але в результаті вирішили дати тепло всім. Окрім ризику пошкодження інфраструктури, у місті також виникають аварійні ситуації у мережах.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як влада готується до опалювального сезону в умовах війни.

Також ми зібрали поради, як українцям підготуватися до зими та можливих перебоїв з енергопостачанням.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що температурний мінімум у житлових приміщеннях узимку буде знижено до 16 градусів. Як в інших країнах, можна дізнатися з інфографіки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: