Житлові субсидії: які зміни чекають на українців

Читать на русском

Наступного опалювального сезону, незважаючи на війну, українці не залишаться без субсидій на оплату комунальних послуг. У держбюджеті на 2023 рік уряд заклав на ці виплати майже 38 млрд гривень. Тим часом, уже в жовтні та грудні на українців чекають деякі зміни у правилах виплати та оформлення. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

З 1 жовтня субсидії на оплату житлово-комунальних послуг замість органів соціального захисту виплачуватимуть органи Пенсійного фонду. А з 1 грудня подавати заяву на призначення субсидії також потрібно буде до органів ПФУ (або в електронній формі через портал «Дія»).

«Тобто, не важливо, де людина перебуває, подати документи на призначення субсидії можна буде до будь-якого структурного підрозділу Пенсійного фонду у будь-якій точці України», – пояснили у Міністерстві соціальної політики.

Крім того, з жовтня субсидії виплачуватимуть не лише за постійним місцем проживання, а й у разі його зміни. Якщо людина звертається за субсидією за місцем свого фактичного проживання, вона має документально підтвердити, на підставі чого вона тут проживає – надати договір оренди житла або довідку переселенця.

З жовтня також Кабмін централізує фінансування виплат субсидій, що дозволить оптимізувати та прискорити час проходження коштів.

Зазначимо, українці, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, автоматично отримають їх і цього року.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, як в Україні готуються до опалювального сезону за умов війни.

З 1 липня в Україні зріс прожитковий мінімум. Ми писали, як у зв'язку із цим змінився розмір соціальних виплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: