В яких країнах Європи найбільше українських біженців

Читать на русском

Повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до найбільшої, як кажуть в ООН, міграційної кризи з часів Другої світової війни – лише в Європі станом на сьогоднішній день перебуває близько 7,8 млн біженців. Напередодні зими, атакуючи критичну інфраструктуру, росія намагається створити в Україні гуманітарну кризу, що спричинить нову хвилю міграції (і як сподіваються в рф, викличе розкол у Євросоюзі). Країни готуються до такого розвитку подій, зокрема Єврокомісія продовжила тимчасовий захист для громадян України мінімум до березня 2024 року. На інфографіці «Слово і діло» – у яких країнах Європи найбільше українських біженців.

Найбільше біженців з України прийняла, звичайно, Польща – там зареєстровано майже 1,5 млн людей.

До речі, нині Польща планує поступово обмежувати допомогу українським біженцям. Зокрема, із січня хочуть запровадити плату за перебування у місцях колективного розміщення – потрібно буде покривати половину видатків на проживання.

Трохи більше мільйона українців із початку війни прийняла Німеччина. Найбільша кількість біженців була зареєстрована у березні (431 тисяча осіб) та квітні (198 тисяч осіб). За даними уповноваженого уряду з міграції, озвученими у жовтні, зараз до Німеччини щодня прибувають лише до 150 осіб на день.

На третьому місці за кількістю українських біженців Чехія – там зареєстровано трохи більше ніж 455 тисяч наших громадян. До десятки країн, в які від війни поїхали найбільше українців, також увійшли: Італія (171,5 тисяч), Іспанія (150,4 тисяч), Туреччина (145 тисяч), Британія (141,5 тисяч), Франція (118, 9 тисяч), Словаччина (99,3 тисяч) та Молдова (95,4 тисяч).

Менше 10 тисяч українських біженців зареєструвалися у Словенії, Люксембурзі, Північній Македонії, Азербайджані, Албанії, Ісландії та Мальті.

Майже не торкнулася міграційна криза через війну в Україні Вірменії, Ліхтенштейну, Боснії та Герцеговини.

Нагадаємо, віцепрем'єрка Ірина Верещук сказала, що біженцям, які через війну виїхали з України, не варто повертатися додому до весни.

За даними опитування, проведеного в серпні, 36% українських біженців мають намір повернутися, коли переконаються, що вдома безпечно. Ще 35% мають намір повернутися одразу після закінчення війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: