Термін дії яких персональних документів продовжили на час війни

Читать на русском

Цього року через повномасштабну війну кілька мільйонів українців виїхали за кордон, стали внутрішніми переселенцями або опинилися на окупованій території. У таких умовах не всі мають змогу звернутися до органів влади, щоб вирішити актуальні питання з документами. Тому термін дії деяких персональних документів в Україні продовжено на час воєнного стану. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

На час воєнного стану та на деякий період після його скасування продовжено термін дії паспорта України, посвідчення водія та інших персональних документів.
Оформлення документів під час війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У жовтні в Україні продовжено термін дії документів, що посвідчують особу.

Так, паспорт громадянина України у формі картки та паспорт зразка 1994 року (книжечка), до яких не вклеєно фотографії при досягненні 25-ти або 45-річного віку, залишаються дійсними, якщо термін дії закінчився під час воєнного стану.

Ці документи потрібно буде обов'язково поміняти протягом 30 днів з моменту припинення чи скасування в Україні воєнного стану, пояснили у Кабінеті міністрів.

Крім того, іноземці та особи без громадянства можуть в'їжджати до України та залишатися тут на законних умовах на підставі посвідки на тимчасове чи постійне проживання, термін дії яких закінчився після 24 лютого 2022 року. Однак це не стосується громадян росії.

Ця норма теж діятиме на час воєнного стану і через місяць після його скасування.

Крім того, Кабмін продовжив термін дії посвідчень водія. Водії можуть керувати машиною на підставі посвідчення, виданого вперше, навіть після завершення терміну дії протягом року з дня припинення воєнного стану.

Термін дії дозволу на зброю продовжується на період до 10 днів після скасування воєнного стану, але є нюанс – для цього має бути особисте звернення громадянина. Власник зброї повинен подати до органів поліції заяву про продовження терміну дії дозволу (до заяви додають документи, що підтверджують статус особи про право їх придбання, зберігання та носіння); медичну довідку; платіжний документ з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції щодо внесення коштів за надання послуги; договір страхування.

Щоб продовжити довідку про інвалідність під час воєнного стану, не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу. Якщо термін дії документ закінчився під час воєнного стану, інвалідність триває автоматично до кінця його дії та 6 місяців після скасування.

Також уряд відстрочив обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні – на період воєнного стану та протягом півроку з дня його скасування.

Нагадаємо, в Україні з 1 листопада зросла вартість термінового оформлення внутрішнього та закордонного паспортів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: