Путін дистанціювався від рішення про виведення військ із Херсона – Guardian

Читать на русском
Путін дистанціювався від рішення щодо Херсона, щоб його не асоціювали з невдачею. Крім того, кремль цього разу чітко скоординував рішення про відступ, щоби думки серед еліти не розділилися.

Володимир путін, як це часто буває, не був присутнім під час оголошення поганих новин. У день, коли росія оголосила про відступ із Херсона, президент рф відвідував неврологічну лікарню в Москві і не коментував це рішення.

Про це пише британське видання The Guardian.

Як пишуть журналісти, мовчання путіна стало ще більш оглушливим у четвер, коли міністерство оборони оголосило, що «у суворій відповідності до затвердженого плану» розпочався відступ з Херсона.

«Путін не хоче повідомляти поганих новин і брати на себе відповідальність за цей відступ. Він не хоче, щоб його асоціювали з невдачею. Це був його образ дій упродовж багатьох років», – сказав колишній високопосадовець міністерства оборони. Він нагадав, що путін також проігнорував втечу російських військових із Харківської області, натомість присвятивши день відкриттю колеса огляду.

Після звільнення правобережжя Херсонської області дороги до Криму будуть під вогневим контролем ЗСУ – FTВідхід російських військ із правого берега Херсонської області дозволить ЗСУ взяти під вогневий контроль сухопутний міст у Крим – дороги, по яких росія постачає свої війська.

За словами експертів, рішення відступити з Херсона стало нагадуванням про готовність путіна піти на тактичні поступки, коли його «притиснули до стінки». «Неправильно говорити, що путін ніколи не відступає. Це ще раз показує, що путін може бути прагматиком. Він може бути раціональним», – сказала політичний аналітик Тетяна Станова.

Колишній представник міноборони також сказав, що виведення військ з Херсона ще раз оголило важке військове становище росії, яке було занадто кричущим, щоб путін міг його ігнорувати.

Військові експерти протягом кількох тижнів передбачали, що росії буде важко утримати Херсон, оскільки війська здебільшого відрізані від ліній постачання. «Дійшло до того, що путін просто не міг більше ігнорувати попередження Суровікіна», – додав ексчиновник.

Таким чином, пише видання, рішення про відхід з Херсона, ймовірно, знаменує значну зміну мислення російського президента. За словами ексспівробітника міноборони, який підтримує зв'язки з колишніми колегами, путін має намір «заморозити» конфлікт, поки його армія перегруповується та проходить навчання мобілізованих.

«Путін нікуди не поспішає. Він бачить у цьому триваліший і масштабніший конфлікт із Заходом. Його стратегія зараз полягає в тому, щоб подивитися, як підуть справи до кінця зими, а потім переглянути стратегію», – сказав чиновник.

Зазначається також, що на відміну від втечі армії з Харківської області, яка викликала безпрецедентний розкол у росії, рішення про відступ із Херсона було «сприйнято з розумінням» навіть найагресивнішими прихильниками війни, зокрема Рамзаном Кадировим та Євгеном Пригожиним.

«Цього разу кремль чітко скоординував відступ з агресивними прихильниками війни всередині еліт. Путін не хотів знову бачити якийсь суспільний розкол», – сказала Станова.

Крім того, деякі аналітики вбачають у призначенні генерала Сергія Суровікіна спробу знайти людину, яка може взяти на себе політичний удар. «Було очевидно, що призначення Суровікіна і покладені на нього похвали хоча б частково пояснювалися необхідністю створити фігуру з мандатом на «ганебні» дії, які путін не хотів робити від свого імені», – вважає політичний аналітик Фонду Карнегі за міжнародний світ Олександр Баунов.

«Суровікін – ідеальна фігура, щоб оголосити про відступ. Суровікін не має ворогів усередині системи, і його не можна звинуватити в нерозумінні військової ситуації», – додав ексспівробітник міноборони, який працював із Суровікіним.

Нагадаємо, видання NYT зазначає, що відступ із Херсона є серйозним поворотом у війні в Україні та однією з найзначніших невдач росії.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, російським окупантам знадобиться щонайменше тиждень для виходу з Херсона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: