За дев’ять місяців цього року українська економіка скоротилася на третину

Читать на русском
За підсумками Міністерства економіки за три квартали цього року падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30 відсотків.
Reuters

За підсумками трьох кварталів цього року падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

У повідомленні йдеться, що Мінекономіки оцінює падіння ВВП минулого місяця, як і у серпні, в межах 35% (±2%). Тоді як загалом, за підсумками перших трьох кварталів 2022 року, падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%.

Одним із чинників, що мав позитивний вплив на економічні показники вважають покращення динаміки транспортних перевезень, завдяки чому в вересні український експорт у грошовому еквіваленті виріс більш ніж на 23% у порівнянні з серпнем цього року.

В рамках «Зернової ініціативи» обсяг вивезеної через порти Великої Одеси продукції у вересні вдвічі перевищив серпневі показники. Тоді як у вересня «Укрзалізниця» перевезла 11,7 млн т вантажів, що на 8,4% більше за обсяги перевезень серпня цього року та на 41% до березня відповідно.

Проєкт держбюджету-2023: як зміняться видатки порівняно з поточним рокомЯкі видатки передбачені у проєкті держбюджету на наступний рік – на інфографіці Слово і діло.

Крім цього, у відомстві зазначають, що ціни на пальне минулого місяця стабілізувались. Це посприяло зниженню інфляційного тиску на економіку на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії. Також спостерігається покращення очікувань бізнесу щодо перспектив своєї економічної діяльності.

«Ситуація на фронті у вересні покращилась, але ворог продовжував обстрілювати українську територію, що чинило тиск на настрої бізнесу та логістику. Продовження воєнних дій на території України, подальше руйнування виробничих потужностей, інфраструктури та житлових будинків, а також невизначеність стосовно тривалості такої ситуації стримує подальший розвиток та відтерміновує активну відбудову», – наголошують у повідомленні.

За оцінками Мінекономіки, ситуація залишається ще доволі складною та напруженою, втім контрольованою.

Нагадаємо, народні депутати подали 1270 поправок до проєкту державного бюджету на наступний рік.

13 вересня Кабмін схвалив проєкт бюджету-2023. Наступного дня його передали на розгляд парламенту.

6 жовтня комітет парламенту підтримав проєкт державного бюджету України на 2023 рік. Та вже наступного дня Верховна рада розпочала його розгляд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: