Битва за Херсон не закінчена та відступ окупантів навряд чи стане пасткою для ЗСУ – ISW

Читать на русском
Відступ російських військ з Херсона на лівий берег Дніпра став наслідком успішних операцій Збройних сил України. Для українських бійців навряд чи це стане пасткою.
Getty Images

Відступ російських військ з Херсона на лівий берег Дніпра став наслідком успішних операцій Збройних сил України. Для українських бійців навряд чи це стане пасткою.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики стверджують, що битва за Херсон по суті не завершена, але окупаційні війська вступили до нової фази, віддаючи пріоритет відведення своїх військ через річку в повному порядку. Вони наголошують, що український контрнаступ на Херсонському напрямку від серпня є скоординованою кампанією з перехоплення. Вона була спрямована на те, щоби змусити російські війська відійти за Дніпро, не вимагаючи великих наземних наступів.

Українські війська вели постійні атаки на мости через річку Дніпро та завдавали ударів по вузлах постачання та складах боєприпасів на березі Дніпра, що знижувало можливості російських військ щодо постачання угруповання на правому березі. Українські сили поєднували ці удари з обережними та успішними наземними атаками по ключових точках, таких як Давидів Брід.

Зеленський про ситуацію на півдні: ніхто не робить «жестів доброї волі», все виборюємоПрезидент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 9 листопада розповів про ситуацію на південному напрямку фронту.

Аналітики зазначають, що російський відступ навряд чи є пасткою для ЗСУ та командування окупантів намагатиметься сповільнити просування українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід.

«Деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому Херсоні - але ці бої будуть лише засобом для виведення якомога більшої кількості російських підрозділів в належному порядку», – додають в ISW.

Нагадаємо, Сергій Суровікін ще в середині жовтня заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень». У британській розвідці тоді припустили, що росія серйозно розглядає можливість відступу з Херсона.

9 листопада, стало відомо, що росія збирається відвести свої війська з Херсона і «зайняти оборону по лівому березі річки Дніпро в Херсонській області».

Проте радник глави Офісу президента Михайло Подоляк наголошує, що ще рано говорити про виведення російських військ з Херсона

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: