ЄС готується до напливу біженців з України на тлі ударів росії по енергосистемі – FT

Читать на русском
ЄС має побоювання, що взимку може бути нова хвиля біженців з України на тлі руйнування енергетичної інфраструктури росією. У блоці готуються до такого сценарію.

Європейський союз активізує підготовку до можливого збільшення кількості біженців із України цієї зими. Це відбувається на тлі побоювань, що руйнація росією енергетичної інфраструктури може змусити залишити країну ще більше людей.

Про це пише Financial Times.

Президент України Володимир Зеленський попередив лідерів ЄС під час саміту у четвер, що росія намагається спровокувати «хвилю переселення» до ЄС, відключивши електрику та тепло цієї зими.

Коли українські біженці мають намір повертатися додому – результати опитування36 відсотків українських біженців повернуться, коли переконаються, що у їхній місцевості безпечно. Ще 35 відсотків мають намір повернутися одразу після закінчення війни.

«Росія провокує нову хвилю міграції українців до ЄС. Російський терор проти наших енергооб'єктів спрямований на те, щоб створити Україні якнайбільше проблем з електрикою та теплом цієї осені та взимку і щоб більше українців поїхало до ваших країн. Держава-терорист вже погіршила соціальні умови у ваших країнах, але хоче ще більше посилити, провокуючи хвилю переселення», – сказав він.

Європейська комісія оновлює свої надзвичайні міграційні заходи у відповідь на російські атаки, включаючи потенційні сценарії ескалації на східному кордоні блоку цієї зими, заявив представник ЄС.

В Єврокомісії відносно впевнені, що вони готові до потенційного напливу біженців, сказав чиновник. Він додав, що вони також роблять кроки щодо збільшення здатності України дбати про людей, які залишилися без даху над головою чи електрики.

Згідно з проєктом висновків, який буде опубліковано після завершення саміту у п'ятницю, лідери ЄС мають погодитись з тим, щоб блок «підсилив своє гуманітарне реагування в Україні, зокрема, для підготовки до зими».

Польща направила до Єврокомісії список невідкладних потреб для ремонту електростанцій та інфраструктури, складений спільно з Україною. Список включає все – від автоматичних вимикачів до трансформаторів, кабелів та дизельних генераторів.

Нагадаємо, міністр Герман Галущенко повідомив, що росія з минулого тижня завдала близько 300 ударів по енергомережі України.

Сьогодні, 21 жовтня, по всій Україні знову можливе тимчасове відключення електроенергії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: