Переговори про продовження зернової угоди: росія хоче послаблення санкцій проти держбанку - Reuters

Читать на русском
Росія на переговорах щодо зернової угоди просила Захід послабити санкції проти державного Россільгоспбанку.

Росія хоче, щоб Захід послабив обмеження щодо державного сільськогосподарського кредитора Россільгоспбанку.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотири джерела, знайомі з вимогою, озвученою під час переговорів щодо продовження зернової угоди.

Джерела розповіли, що росія просила країни Заходу дозволити державному кредитору Россільгоспбанку відновити свої відносини з банками-кореспондентами, незважаючи на західні санкції.

Це дозволить банку, який досі не відігравав значної ролі у міжнародній торгівлі зерном, обробляти платежі за російське зерно та інші продукти.

Джерела не повідомляють, який відгук отримала росія на свої пропозиції, якщо такий взагалі був.

Росія заявила, що санкції, введені після вторгнення в Україну, ускладнюють для російських торговців зерном та добривами обробку платежів та доступ до судів, страхових компаній та портів, навіть незважаючи на те, що продовольство не оподатковується.

Джерело в ООН повідомило, що спрощення платежів за російські продукти та добрива через Россільгоспбанк обговорюється з Євросоюзом та іншими сторонами.

Нагадаємо, 2 листопада росія заявила про намір відновити участь у зерновій угоді. Президент Володимир Зеленський наголосив, що російський шантаж із приводу зернової ініціативи виявився безрезультатним.

При цьому в МЗС заявили, що Україна не брала на себе жодних нових зобов'язань, незважаючи на слова путіна про те, що росії надали якісь «гарантії безпеки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: