Україна не брала жодних нових зобов'язань щодо зернової угоди – МЗС

Читать на русском
Україна й раніше не використовувала зерновий коридор у військових цілях і жодних нових зобов'язань, що виходять за межі існуючих у зерновій угоді, на себе не брала.

Володимир путін заявив, що росія повернулася до зернової угоди після надання Україною «гарантій» про невикористання зернового коридору у військових цілях. Україна не використовувала і не планувала використовувати гуманітарний коридор у таких цілях та жодних нових зобов'язань на себе не брала.

Про це заявив спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

«Україна не використовувала і не планувала використовувати зерновий коридор у військових цілях. Українська сторона чітко дотримується положень зернової угоди. Нагадаю, що в рамках цієї угоди сторони зобов‘язалися ґарантувати безпечне та надійне середовище функціонування зернового коридору. Україна ніколи не наражала зерновий маршрут на небезпеку. Ніяких нових зобов‘язань, які виходили би за межі вже існуючих в зерновій угоді, наша держава не брала», – написав Ніколенко.

Він зазначив, що росія повернулася до угоди завдяки активній дипломатії генсека ООН та президента Туреччини: «У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів путін. Це була позиція сили, а не поступок».

Нагадаємо, 2 листопада росія заявила про намір відновити участь у зерновій угоді. Як сказав Михайло Подоляк, таке рішення рф прийняла, оскільки зрозуміла, що ця ініціатива працюватиме і без її участі.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що російський шантаж із приводу зернової ініціативи виявився безрезультатним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: