Суд відсторонив детектива НАБУ від справи екснардепа Грановського

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково заяву захисника підозрюваного про відвід детективів від здійснення досудового розслідування.

Вищий антикорупційний суд відсторонив старшого детектива Національного антикорупційного бюро Василя Сенюту від розслідування справи за підозрою колишнього народного депутата Олександра Грановського, його експомічниці Ольги Ткаченко та інших у зловживаннях на Одеському припортовому заводі.

Таке рішення 19 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат підозрюваного власника компанії Newscope Estates Limited Павла Чумака Віталій Положишник просив відсторонити старшого детектива НАБУ Сенюту та інших детективів, які входять в групу з розслідування справи ОПЗ. Він вказав, що детективи безпідставно відмовляли у низці клопотань про проведення слідчих дій у справі, зокрема, щодо допитів свідків. Деякі відмови оскаржувались у суді і скасовувались суддями.

«Заяву захисника підозрюваного (Павла Чумака – ред.) - адвоката Віталія Положишника про відвід детективів задовольнити частково. Відвести старшого детектива групи детективів Національного антикорупційного бюро України (Василю Сенюту – ред.) від здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні №52016000000000380 від 20.10.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212 КК України», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у нанесенні 93,3 млн грн шкоди ОПЗ. Серед підозрюваних є колишня помічниця народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, колишня член правління ОПЗ Ольга Ткаченко. Її оголосили в розшук як і власника Newscope Estates Limited Павла Чумака. 21 жовтня 2022 року НАБУ і САП повідомили про підозру й екснардепу Грановському, проте заочно.

Слідство встановило, що екснардеп Грановський через свою помічницю Ткаченко організував схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії Newscope Estates Limited за цінами, нижчими від ринкових. В подальшому ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям із реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. До її реалізації були залучені посадовці ОПЗ. Внаслідок таких протиправних дій ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: