У справі помічниці екснардепа Грановського про ОПЗ вдруге замінили прокурорів

Читать на русском
Керівництво Офісу генпрокурора вчергове замінило групу прокурорів у кримінальному провадженні про заволодіння коштами ОПЗ.
Ольга Ткаченко

Офіс генерального прокурора вдруге замінив групу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у кримінальному провадженні, де підозрюваною є колишня помічниця народного депутата 8 скликання від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського Ольга Ткаченко.

Про це йдеться в ухвалі Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 8 липня, повідомляє «Слово і діло».

За даними «Слово і діло», у березні 2020 року, коли фігурантам підписували підозри, до групи прокурорів у справі входив увесь другий відділ САП. Під час обрання запобіжного заходу виконував повноваження прокурора Юрій Олефір.

У липні 2021 року журналісти програми «Схеми» повідомили, що генеральна прокурорка Ірина Венедіктова замінила прокурорів у справі. Старшим вона призначила начальника третього відділу прокурорів САП Василя Кричуна. Він відомий тим, що закрив так звану справу «рюкзаків Авакова» – щодо закупівлі неякісних наплічників для Національної гвардії, де фігурував син тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександр.

Втім, за даними «Слово і діло», 21 червня 2022 року виконувач обов'язків генерального прокурора Роман Говда знову замінив групу прокурорів. Тепер старшим групи є начальник першого відділу прокурорів САП Олександр Омельченко. В ухвалі АП ВАКС вказується, що на засідання прийшов прокурор цього відділу Віталій Шкрум. Водночас АП ВАКС звернулася увагу, що 22 червня в судовому засіданні брав участь прокурор третього відділу САП Олександр Посвистак, який уже не входив до групи прокурорів.

Судді зазначили, що за звичай прокурори САП належним чином здійснюють покладені на них обов'язки щодо представництва інтересів держави в судах, але мають місце й випадки участі прокурорів у судових засіданнях без наявних повноважень. Причини вказаних дій суду невідомі, проте, якщо має місце необізнаність конкретного прокурора про припинення його повноважень у конкретному кримінальному провадженні, вказане може свідчити про відсутність комунікації між ОГП та САП в частині інформування працівників про ухвалені генпрокурором рішення чи непрофесійне ставлення конкретних прокурорів до своїх обов'язків.

«У будь-якому разі, незалежно від причин, подібні випадки негативно впливають на якість роботи прокурорів у конкретних кримінальних провадженнях, і, як наслідок, можуть призвести не лише до порушення судом строків розгляду справ, але й до постановлення неправосудних рішень, незаконного притягнення осіб до кримінальної відповідальності, визнання доказів недопустимими тощо», – підкреслюють судді.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у нанесенні 93,3 млн грн шкоди ОПЗ. Серед підозрюваних є колишня помічниця народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, колишня член правління ОПЗ Ольга Ткаченко. Її оголосили в розшук.

Слідство встановило, що Ткаченко організувала схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії Newscope Estates Limited за цінами, нижчими від ринкових. В подальшому ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям із реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. До її реалізації були залучені посадовці ОПЗ. Внаслідок таких протиправних дій ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: