Апеляція ВАКС заочно заарештувала підозрюваного у справі ОПЗ

Читать на русском
Апеляційна інстанція розглянула і задовольнила скаргу прокурора САП на рішення, яким антикорупційний суд відмовився заочно заарештувати фігуранта.
Павло Чумак

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не суттєво змінила рішення, яким ВАКС заочно заарештував власника Newscope Estates Limited Павла Чумака, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до зловживань на Одеському припортовому заводі.

Таке рішення 8 липня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційну скаргу задовольнити частково. Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 30 квітня 2020 року – скасувати. Постановити нову ухвалу, якою клопотання детектива НАБУ про обрання підозрюваному (Павлу Чумаку – ред.) запобіжного заходу у виді тримання під вартою – задовольнити частково. Обрати підозрюваному (Павлу Чумаку – ред.) запобіжний захід у виді тримання під вартою. Після затримання підозрюваного і не пізніше ніж через 48 годин з часу його доставки до місця кримінального провадження розглянути питання про застосування обраного запобіжного заходу у виді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у нанесенні 93,3 млн грн шкоди ОПЗ. Серед підозрюваних є колишня помічниця народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, колишня член правління ОПЗ Ольга Ткаченко. Її оголосили в розшук як і власника Newscope Estates Limited Павла Чумака.

Слідство встановило, що Ткаченко організувала схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії Newscope Estates Limited за цінами, нижчими від ринкових. В подальшому ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям із реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. До її реалізації були залучені посадовці ОПЗ. Внаслідок таких протиправних дій ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: