У НБУ підрахували, як скоротилися реальні зарплати українців цього року

Читать на русском
В Україні за підсумками 2022 року реальні зарплати громадян скоротяться на чверть, повідомляють у Нацбанку.
Фото Слово і діло

В Україні за підсумками 2022 року реальні зарплати громадян скоротяться на чверть. Наступного року реальне зростання також буде майже непомітним через інфляцію.

Про це йдеться в оновленому інфляційному звіті НБУ.

Скорочення ВВП та безпрецедентний дефіцит бюджету: у МВФ оцінили наслідки війни для економіки УкраїниВплив російського вторгнення на економічну активність України був величезним – реальний ВВП різко скоротився, інфляція різко зросла, торгівля була серйозно порушена, а бюджетний дефіцит виріс до безпрецедентного рівня.

«Номінальні зарплати цього року знизяться на 12-13%, а у реальному вимірі (тобто з вирахуванням інфляції) – на чверть, враховуючи зниження фінансової стійкості підприємств та значну конкуренцію між претендентами на роботу», – йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначили, що через збереження дефіциту кваліфікованої робочої сили в окремих секторах та значних диспропорцій на ринку праці номінальні зарплати наступного року зростуть майже на третину та перевищать довоєнний рівень, а 2024 року – ще на 28%.

При цьому зростання зарплат у реальному вимірі буде досить повільним, враховуючи високу інфляцію і нижчу за довоєнну продуктивність.

Нагадаємо, у НБУ вважають, що у разі затягування війни з росією до середини 2024 року зростання економіки України наступного року становитиме лише 1,9%, у 2024 році – 2,5%.

«Слово і діло» писало про те, яка мінімальна та середня зарплата закладена у проекті держбюджету-2023.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: