Зростання мінімальної зарплати та нова система виплат субсидій: зміни з 1 жовтня

Читать на русском
В Україні з 1 жовтня розмір мінімальної заробітної плати зріс на 200 гривень  – до 6700 грн.
Фото Слово і діло

В Україні з жовтня розмір мінімальної заробітної плати зріс на 200 гривень. Це перше та єдине підвищення у поточному та наступному році. Також змінилася система виплат пільгових субсидій.

Про підвищення зарплати йдеться у законі про держбюджет на 2022 рік.

Бюджет повномасштабної війни: які основні показники закладено на 2023 рік і на що держава витрачатиме грошіБюджет на 2023 рік – розібралися, які основні показники на наступний рік заклав Кабмін, що буде з інфляцією та курсом долара, а також на що планують витрачати кошти в умовах повномасштабної війни.

Так, мінімалка з 1 жовтня зросла з 6500 гривень до 6700 гривень.

Після підвищення мінімалки зростуть і зарплати бюджетників. Відповідно до закону, оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки має становити 44,5% від мінімальної зарплати.

Однак цього року Кабмін через війну ухвалив рішення заморозити зарплати бюджетників. У зв'язку з цим підвищення мінімалки більше не буде до кінця 2022 року, а також у 2023 році.

Водночас зростання мінімальної зарплати є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли віку від 65 років та мають страховий стаж: чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років.

З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком таких пенсіонерів становитиме 2680 грн (6700х40%).

Зазначимо, що розмір Єдиного соціального внеску (22%) розраховується від рівня мінімальної зарплати. Якщо до 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата була 6500 гривень, то розмір ЄСВ був 1430 гривень. З 1 жовтня податок зросте 1474 гривні.

Субсидії: в Україні з 1 жовтня розпочалася поетапна передача функцій адміністрування субсидій та пільг до Пенсійного фонду. Тобто, з цього місяця ПФУ виплачуватиме призначені субсидії та пільги.

«Виплати будуть здійснюватися незалежно від того, є субсидіант чи пільговик пенсіонером чи ні», – повідомили у пресслужбі ПФУ.

До 1 грудня 2022 року порядок звернення за призначенням субсидій та, власне, механізм призначення житлових субсидій та пільг не змінюється. Прийом документів та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соцзахисту населення.

А з 1 грудня звертатися за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів ПФУ.

Нагадаємо, 13 вересня Кабмін затвердив проект держбюджету-2023. У документі значиться: середня зарплата орієнтовно становитиме 18,5 тисяч гривень, а прожитковий мінімум – 2,6 тис. грн. Курс долара в Україні у 2023 році, за прогнозами, коливатиметься в районі 42 гривень.

Раніше в Мінфіні анонсували, що у 2023 році в Україні не підвищуватимуть мінімальну зарплату.

Також стало відомо, що у бюджеті на 2023 рік не закладено збільшення податків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: