Українці вже могли б залишитися без пенсій та зарплат, якби не допомога Заходу – Шмигаль

Читать на русском
Якби не фінансова підтримка Заходу, то українці вже давно могли б залишитися без пенсій та зарплат – тому зараз дуже важливо швидше отримати обіцяні ЄС гроші.

Якби не фінансова підтримка Заходу, то українці вже давно могли б залишитися без пенсій та зарплат – тому зараз вкрай важливо якомога швидше отримати обіцяні ЄС гроші.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю для Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За його словами, Україна отримує величезну підтримку від партнерів – на першому місці США, а на другому – Євросоюз. Німеччина перебуває на передовій фінансової допомоги, проте 3 млрд євро з обіцяного європейського пакету в 9 млрд заблоковано, зокрема, тому, що Берлін пропонує надати ці кошти у вигляді грантів, а не кредитів.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

«Для нас найголовніше, аби вони прийшли якнайшвидше. Нам це потрібно для того, аби наша фінансова система вижила. Чи стане це кредитом або грантом, це вже менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії», - наголосив прем'єр.

Він також наголосив, що на сьогодні оборонний бюджет України становить 60% державних видатків, тому західна фінансова допомога йде на соціальні потреби. Таким чином будь-яка затримка може мати жахливі наслідки.

«Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли б платити ані зарплати, ані пенсії. Тому фінансова стабільність України так само важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів», - додав він.

Раніше у Кабміні повідомили про те, що фінансова допомога, яку протягом наступного року виділятиме Євросоюз, Україна витрачатиме на підтримку існування держави та покриття нестачі бюджету.

Україна може отримати від Європейського Союзу 18 млрд. євро допомоги протягом наступного року.

Також нагадаємо, що 18 жовтня Україна отримала ще 2 млрд євро макрофінансової допомоги ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: