Зеленський і Штайнмаєр під час зустрічі вперше в історії схвалили спільну заяву

Читать на русском
Лідери країн вперше в історії схвалили спільну заяву. Також Штайнмаєр пообіцяв надати Україні ще дві системи MARS II та чотири гаубиці Panzerhaubitze.
Корреспондент.net

Президент Володимир Зеленський заявив, що разом із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром вони схвалили спільну заяву, яка закріплює особистий патронаж президента ФРН над процесом відновлення Чернігівщини.

Про це український лідер повідомив під час спільного з німецьким президентом брифінгу.

«Сьогодні з паном президентом ми вперше в історії наших двосторонніх відносин схвалили спільну заяву президентів. Серед іншого вона закріплює особистий патронаж пана президента Штайнмаєра над процесом відновлення Чернігівщини», - сказав Зеленський.

Він також зазначив, що Штайнмаєр під час свого візиту відвідав Чернігівщину у вівторок, 25 жовтня.

«Домовилися сприяти розвитку наших відносин не тільки на найвищому й урядовому рівнях, але і на місцевому, що дуже важливо в контексті реформи в Україні децентралізації. Мережа українсько-німецького муніципального партнерства отримає президентський патронат», - сказав глава Української держави.

При цьому, згідно з його словами, президенти обговорили фінансову і подальшу політичну підтримку України.

«Окремо і дуже детально зупинилися на питаннях відбудови України яка потрібна вже зараз, особливо перед зимою, а не тільки стратегічно після закінчення війни.Я дякую Німеччині за чіткий сигнал політичному і корпоративному світу про те, що відбудова України та інвестиції в нашу державу - це відбудова та розвиток майбутнього члена Європейського Союзу. Дякую також за готовність Німеччини продовжувати допомагати нам у збереженні енергетичної стійкості», - підкреслив Зеленський.

Водночас, Штайнмаєр пообіцяв, що Німеччина надасть Україні дві реактивні системи залпового вогню MARS II та чотири гаубиці Panzerhaubitze 2000.

«Я сьогодні пообіцяв панові президенту, що скоро будуть передані дві системи MARS і також чотири наші гаубиці Panzerhaubitze 2000 наступними днями будуть передані Україні», - зазначив німецький президент.

Брифінг Штайнмаєра та Зеленського за підсумками зустрічі | Новини.LIVEНовини.LIVE

Нагадаємо, сьогодні вранці, 25 жовтня, Штайнмаєр прибув до Києва. Президент Німеччини у Києві пообіцяв підтримку Україні та допомогу у відновленні.

Зеленський заявив Штайнмаєру, що однієї системи IRIS-T в Україні замало і попросив ще ППО.

Також стало відомо, що Зеленський поговорив з новим прем’єром Британії Ріші Сунаком і запросив його в Україну.

Раніше «Слово і діло» повідомляло, які обіцянки упродовж восьмого місяця війни давав президент Зеленський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: