Чим Ізраїль може підтримати Україну у війні та коли зміниться політика Тель-Авіва

Читать на русском
Про те, чому Ізраїль все ще не підтримав Україну у війні проти росії, а також про те, що Україна могла б отримати від Ізраїлю – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоpresident.gov.ua

Ізраїль традиційно намагався дистанціюватися від війни в Україні, попри численні натяки та прямі прохання українського уряду про допомогу. Однак після новин про міцне військове співробітництво традиційного ізраїльського ворога, Ірану, та росії настрої в Тель-Авіві, схоже, починають змінюватися на користь України.

«Слово і діло» розбиралося, чи може Ізраїль нарешті зважитися на надання військової допомоги Україні та що ми можемо отримати звідти.

Позиція Ізраїлю

Тель-Авів намагається триматися осторонь від війни, засуджуючи її на словах, але майже не надаючи ніякої допомоги Україні. Зокрема, Ізраїль досі не приєднався до антиросійських санкцій, попри неодноразові заклики. Також Ізраїль не передає Україні зброю, заблокувавши поставки ПТРК Spike з країн Балтії та відмовившись продати Україні «Залізний купол». Максимум, на який раніше могла розраховувати Україна - це постачання спорядження, амуніції, невійськових вантажів; у списку – тонни медикаментів, польовий госпіталь у Львівській області, який прийняв 6000 пацієнтів, 4 броньовані машини швидкої допомоги, десятки тисяч продуктових наборів.

Однак після звісток про те, що Іран вже передав російським окупантам сотні дронів-камікадзе, боротися з якими можна, але досить складно, а також готується до передачі балістичних ракет середньої дальності, позиція Ізраїлю почала потроху змінюватися. Наприклад, міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай закликав надати Україні ту ж військову допомогу, яку надає їй НАТО і США.

«Більше немає сумнівів в тому, яку позицію повинен зайняти Ізраїль в цьому кривавому конфлікті. Пора Україні отримати також військову допомогу, таку, як надають США і країни НАТО» – зазначив він.

Подібну точку зору висловили інші ізраїльські політики – лідер партії «Мерец» Захара Гальон, міністр транспорту, лідер партії «Авода» Мейрав Міхаелі та інші.

Крім того, раніше з'явилися дані про те, що Ізраїль надає Україні допомогу в питаннях надання інформації про іранські дрони – ізраїльській армії довелося боротися з такими БПЛА значно раніше, ніж українським військам.

Про те, яку істерику викликала у рф заява Нахмана Шая, свідчить те, що на арену випустили одіозного Дмитра Медведєва, колишнього президента та чинного заступника голови ради безпеки росії, який активно почав погрожувати Ізраїлю. Окрім чергових словесних помиїв на адресу України з вуст Медведєва, у бік Ізраїлю прозвучали фактично неприкриті погрози – мовляв, постачання ізраїльської зброї для ЗСУ «стануть дуже необачним кроком», які повністю зруйнують «відносини» між двома країнами.

При цьому раніше президент України Володимир Зеленський критикував як ізраїльського прем'єра Нафталі Беннета, так і Яіра Лапіда, який змінив його на посаді глави уряду, за пасивність і небажання виступити проти рф спільно з усім цивілізованим світом.

Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський пояснив позицію своєї країни певними «інтересами безпеки»:

_«З росією ми також обговорюємо іранське питання. І будь-який необережний крок з нашого боку може зашкодити цьому діалогу, який, своєю чергою, завдасть шкоди безпеці Ізраїлю. Жоден уряд Ізраїлю не піде на такий крок», - розповів він в інтерв'ю РБК-Україна, додавши, що обурення президента Зеленського щодо відсутності військової допомоги від Ізраїлю нібито «не відображає картину цілком».

Що від Ізраїлю може отримати Україна

Ізраїль в тому випадку, якщо змінить свою позицію, може передати Україні ряд важливих військових технологій, а також передове озброєння, яке допоможе боротися з російськими окупантами та відбивати російський ракетний терор.

Ще в травні радник Офісу президента Олексій Арестович зазначав, що Ізраїль може передати Україні ПТРК Spike – одну з кращих протитанкових систем світу.

«Є, наприклад, Spike – такий далекобійний ПТРК, який дозволяє оператору змінювати траєкторію в ході польоту, перенацілювати – летіла в один танк, полетіла в інший» – зазначив він.

Також у розпорядженні України може нарешті опинитися знаменитий «Залізний купол». Так, теоретично він не допоможе проти ударів зенітних і крилатих ракет, але є багато міст, які противник обстрілює з РСЗВ – наприклад, Нікополь. І тут «Купол», створений саме для перехоплення подібних ракет, що запускаються палестинськими ісламістами, цілком підійде.

А ще Ізраїль може допомогти Україні антидронними системами, передаючи їх не через «треті руки», а безпосередньо в розпорядження ЗСУ; допомогти навчанням українських військових; нарешті, допомогти прямою співпрацею в боротьбі з «постачальником» російських окупантів – Іраном, який є прямим ворогом Ізраїлю і який в поточний момент важливо нейтралізувати для України.

Втім, все залежить від того, кажуть знайомі з політичною ситуацією в Ізраїлі експерти, хто прийде до влади в країні. Якщо збережеться уряд Яіра Лапіда, варто очікувати більш рішучої та вагомої допомоги Україні. А ось якщо до влади повернеться Беньямін Нетаньяху – той самий, який у 2014 році відмовився засудити анексію Криму росією та відомий своєю пропутінською позицією – про якусь військову допомогу Україні доведеться забути, як і про допомогу українцям в цілому.

З іншого боку, попри те, що рф довго обробляла населення Ізраїлю пропагандою, на проукраїнські акції виходять все ж більше людей, ніж на проросійські – тисячі та десятки тисяч проти декількох десятків або декількох сотень. Важливу роль зіграв путінський ядерний шантаж – якщо до цього багато ізраїльтян сприймали російського президента, як «раціонала», то тепер їхні симпатії схиляються явно не на його бік; складно схвалювати дії людини, яка завтра може увергнути світ в ядерний хаос.

Загалом залишається тільки сподіватися, що позиція Ізраїлю – яка полягає в лавіруванні між обома сторонами конфлікту і підтримується 53% населення країни – повільно, але вірно почне змінюватися.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: