Ріші Сунак став новим прем'єром Британії: що буде з підтримкою України

Читать на русском
Чому Ріші Сунаку вдалося стати новим прем'єр-міністром і чого від цього очікувати Україні – у матеріалі Слово і діло
Ріші СунакGetty Images

Британський підданий індійського походження Ріші Сунак у вівторок, 25 жовтня, був офіційно обраний прем'єр-міністром Великої Британії та вже вступив на посаду. Він став другим прем'єром, який не є британцем за походженням (першим був прем'єр-міністр вікторіанської епохи Бенджамін Дізраелі, кровний єврей) та наймолодшою людиною на цій посаді вперше за 210 років. Вперше з 1952 року Британією буде керувати «чоловічий дует» – король та прем'єр-міністр.

«Слово і діло» зібрало все, що відомо про Ріші Сунака та спробувало розібратися, як можуть змінитися відносини України та Британії за нового прем'єра.

Пенджабец на чолі Британії

Ріші Сунаку 42 роки. За походженням він пенджабський індус – щоправда, що вкрай нехарактерно для цієї індійської провінції, індуїст, а не сикх. Його батьки іммігрували до Британії зі Східної Африки, а туди імігрували ще їхні батьки – з Індії в ще колоніальні часи, коли Індія була частиною Британської імперії.

З Борисом Джонсоном у Сунака були непрості стосунки. За часів Джонсона він займав пост міністра фінансів, проте примудрився посваритися з прем'єром і подав у відставку.

Західні ЗМІ називають Сунака головним натхненником і вигодонабувачем двох «партійних переворотів» у 2022 році, які призвели до відставки Бориса Джонсона і, потім, до відставки його наступниці Елізабет Трасс. Зараз у нього вийшло стати прем'єром, оскільки Джонсон та другий кандидат, Пенні Мордаунт, прийняли рішення не брати участь у виборах прем'єр-міністра. Таким чином, Сунак залишився єдиним кандидатом на пост прем'єра.

Відносини України та Британії

Зараз Британія – один з основних і найвідданіших прихильників України, яка надає нашій країні всебічну військову, фінансову та гуманітарну допомогу.

Президент Володимир Зеленський, глава Офісу президента Андрій Єрмак та деякі інші українські політики вже привітали Сунака з обранням на посаду прем'єр-міністра.

У Британії ситуація насправді дуже складна. На тлі економічної кризи, різкого подорожчання життя та чехарди глав держави (третя зміна прем'єра за півроку) тільки 38% британців раді тому, що Сунака зробили прем'єр-міністром, 41% розчаровані, а 21% не визначилися з відповіддю, пише YouGov. Більш того, понад 56% британців виступають за дострокові загальні вибори та повний перезапуск уряду. Що, природно, не в інтересах Сунака, якого зробили прем'єр-міністром голосами трохи понад 100 депутатів – тобто, навіть не волею більшості та не волею британського народу.

Не виключається, що на цьому тлі Ріші Сунак зосередиться в першу чергу на внутрішніх проблемах Британії – Україна більше не буде головним фронтом для британського уряду, як це було за часів Джонсона та Трасс. Занадто багато проблем зараз у внутрішній політиці країни, занадто важка економічна ситуація, а якщо впаде третій уряд поспіль, на країну може очікувати важка криза. Сам новий прем'єр у своїй промові вже пообіцяв, що основою його управління країною стане «економічна стабільність та процвітання».

Але західні ЗМІ запевняють світ – підтримка України за Ріші Сунака залишиться на колишньому рівні, а то і збільшиться.

«Якщо я стану прем'єр-міністром, я подвою наші зусилля і зміцню нашу політику повної підтримки України, яку Борис Джонсон так успішно вів»цитує одну з обіцянок Сунака британське видання BBC.

Однак це ж видання зазначає, що Сунаку, ймовірно, доведеться зіткнутися з ситуацією, коли підтримка України стане непопулярною через зростання вартості життя в Британії. Можливо, новому прем'єру доведеться переконувати виборців у тому, що фінансові труднощі – це невелика ціна за допомогу Україні в її визвольній війні.

З усім тим, в ролі глави міністерства фінансів Ріші Сунак брав участь у розробці заходів, які були спрямовані на фінансову підтримку України. Існуючі плани фінансування України - якоюсь мірою плід і його праці теж, нагадує The Telegraph.

Таким чином, можна зберегти надію на те, що за нового прем'єр-міністра підтримка України не тільки не знизиться, але й виросте. Так, Україна, ймовірно, не буде основним напрямком зовнішньої політики Британії – Сунак налаштований вкрай антикитайськи, у нього відмінні відносини з Демократичною партією США, при цьому він прихильник Брекзіта – тому політична вага Лондона в європейських столицях трохи впаде, у Вашингтоні ж трохи виросте. Однак це не дає привід припустити, що вичерпаються основні напрямки британської допомоги Україні – постачання озброєння для ЗСУ та фінансування для державного бюджету.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: