Суд не відсторонив директора Агентства доріг Полтавщини, бо він уже увільнений

Читать на русском
Антикорупційний суд відмив у задоволенні клопотання про відсторонення підозрюваного від посади очільника дорожного агентства на Полтавщині, бо він уже не виконує свої обов'язки.
Олексій Басан

Вищий антикорупційний суд відмовився відсторонити Олексія Басана від посади директора державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області», оскільки його вже увільнили від роботи. Його підозрюють у зловживанні службовим становищем.

Таке рішення 7 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ просив відсторонити Басана від посади, оскільки він, виконуючи свої службові обов'язки, налагодив та підтримує відносини з особами, які займають керівні ланки у різних правоохоронних органах, органах державної влади регіону. Це свідчить про те, що підозрюваний для уникнення кримінальної відповідальності, може використати свої владні повноваження та зв'язки для незаконного впливу на свідків та інших учасників у цьому ж кримінальному провадженні. Також Басан нібито може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а саме: створювати умови щодо затягування досудового розслідування та перешкоджати встановленню істини у справі.

Однак, під час судового засідання суддя встановив, що згідно з розпорядженням Полтавської обласної військової адміністрації від 30 вересня 2022 року Басана увільнено від роботи у зв'язку з призовом на військову службу. Водночас обов'язки директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» покладено на іншу особу. Наразі підозрюваний приступив до виконання службових обов'язків за посадою старшого офіцера.

Нагадаємо, керівнику ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Олексію Басану НАБУ та САП вручили підозру у зловживаннях. Нещодавно його відпустили на особисте зобов'язання.

У ході досудового розслідування встановлено, що наприкінці 2018 року очільник підприємства на власний розсуд, всупереч вимог Бюджетного кодексу України, уклав із фірмами договори на проведення комплексу робіт з ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення на загальну суму майже 29 млн грн. З метою приховання злочину, вказана особа вирішила поділити три ділянки дороги протяжністю 118 км на 22 частини. Однак, виконання вказаних робіт не відповідали напрямам використання бюджетних коштів. Крім того з'ясувалося, що договори укладено без проведення процедури відкритих торгів, а вартість самих робіт була завищена на суму понад 5,5 млн грн.

Такі зловживання очільника держпідприємства завдали державі, в особі державного підприємства, збитків на суму майже 29 млн грн – саме стільки коштів було безпідставно перераховано на виконання договорів. На сьогодні дії посадовця кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 210 та ч. 2 ст. 364 КК України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: