НАБУ розслідує можливу розтрату коштів «Агентством місцевих доріг»

Читать на русском
У Національному бюро добилися через суд призначення експертизи у справі можливої розтрати коштів агентством місцевих доріг.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливе завищення вартості розроблення проектної документації по 22 об'єктах капітального ремонту автомобільних доріг в Полтавській області.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва від 5 серпня, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» у грудні 2018 року укладено 22 договори з 4 підрядниками на розроблення проектно-кошторисної документації по 22 об'єктах капітального ремонту доріг на загальну суму 28,9 млн грн. Так, Агентство уклало в 13 договорів з ТОВ «СК «Автострой» на суму 17,82 млн грн, 4 договори з ТОВ «УСП «Інспецпроект» на суму майже 5 млн грн, 4 договори з ТОВ «УСП «Укрбудпроект» на суму 4,6 млн грн та 1 договір з ТОВ «Держдорпроект» на суму 1,48 млн грн. Втім, в ході аудиту, проведеного контрольною групою територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській та Полтавській областях, було встановлено завищення вартості цих робіт.

У НАБУ з'ясували, що актами виконаної роботи та актами здачі-приймання документації, які складено та підписано в один день 21 грудня 2018 року з договорами на виготовлення проектно-кошторисної документації визначено, що виконані роботи відповідають умовам договорів, в належному порядку оформлені, прийняті Агентством, як замовником, та оплачені 27-28 грудня 2018 року підрядникам в повному обсязі. У подальшому додатковими угодами до цих договорів термін їх дії продовжено до 31 березня 2019 року, а вся проектно-кошторисна документація повернута Агентством на адресу всіх підрядників на доопрацювання.

У вказаних листах про повернення Агентство зазначало, що після перевірки його фахівцями документації виявлено відхилення від нормативних документів, які необхідно доопрацювати. Також встановлено, що завдання на розроблення проектно-кошторисної документації складені підрядниками та затверджені Агентством в листопаді 2018 року, тобто раніше дати укладення договорів на виготовлення проектно-кошторисної документації.

В НАБУ вказали, що під час дослідження вказаної проектно-кошторисної документації встановлено, що її об'єктами є капітальний ремонт автомобільних доріг /Н12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М03/, Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ, Чорнухи-Лубни. При чому розроблення проектно-кошторисної документації здійснювалось на окремі ділянки доріг, які по суті, являють собою суцільні ділянки. Крім того, встановлено, що Агентством прийнято проектно-кошторисну документацію на загальну суму 28,9 млн грн, яка не відповідає умовам договорів, склад та зміст якої потребує спеціального дослідження на відповідність нормам ДСТУ щодо визначення вартості.

Тому детектив просив суд призначити проведення комісійної будівельно-технічної та економічної судової експертизи. На вирішення експерту поставили наступні запитання: чи відповідає розроблена підрядниками проектно-кошторисна документація вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності; чи підтверджується завищення вартості розроблення цієї проектної документації у порівнянні з вартістю розроблення проектної документації, яка розрахована по ДСТУ; чи підтверджуються документально висновки спеціаліста у частині, що стосується завищення вартості розроблення проектної документації у порівнянні з вартістю розроблення проектної документації, яка розрахована по ДСТУ; визначити суму збитків від завищення вартості на розроблення проектної документації у порівнянні з вартістю розроблення проектної документації, яка розрахована по ДСТУ. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує контрабанду техніки через кордон на Волині. Також детективи розслідують розтрату 40 млн грн на ремонт доріг в Луганській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: