Ексслідчого ГПУ визнали винуватим у крадіжці, але звільнили від покарання

Читать на русском
Апеляційна палата змінила кваліфікацію обвинувачення колишнього працівника Генпрокуратури і визнала його винним. Утім через строки давності його звільнили від покарання.
Апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визнала винуватим у крадіжці талонів на пальне колишнього слідчого Генеральної прокуратури Олексія Алфімова. Однак через закінчення строків давності звільнила його від покарання.

Таке рішення 7 жовтня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 14 липня 2021 року антикорупційний суд виправдав ексслідчого Генпрокуратури Алфімова від звинувачень у заволодінні майном. САП інкримінувала обвинуваченому саме заволодіння талонами на пальне, а не крадіжку їх, оскільки він використав службове становище – був слідчим і виконував службові обов'язки під час обшуку квартири, де і взяв ці талони.

Однак АП ВАКС визнала Алфімова винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України (крадіжка). Також йому призначили покарання у виді арешту на строк 6 місяців, але звільнили від покарання через закінчення строків давності.

«Ухвалити новий вирок, яким (Олексія Алфімова – ред.) визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, та призначити йому покарання у виді арешту на строк 6 місяців. На підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, ч. 5 ст. 74 КК України звільнити (Олексія Алфімова – ред.) від призначеного за ч. 1 ст. 185 КК України покарання у зв'язку зі спливом строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності», – йдеться в рішенні.

Також судді залишили без розгляду цивільний позов Свидівоцької сільської ради, але стягнули з Алфімова 1981,80 грн процесуальних витрат.

Нагадаємо, за версією сторони обвинувачення, у травні 2016 року співробітники ГПУ розпочали розслідували справу відносно голови Свидівоцької сільради Черкаської області щодо можливого одержання хабара у сумі 184 тисяч доларів за виділення 6,5 га землі.

До групи слідчих у цій справі був включений обвинувачений Алфімов. 29 липня він проводив обшук у помешканні голови Свидівоцької сільради. Під час обшуку він знайшов 23 скретч-картки на бензин марки А-92 «Авіас» номіналом по 15 літрів кожна (усього на 345 літрів). Вартість цих скретч-карток – 5865 грн. Вони належали сільраді, але зберігалися вдома у сільського голови Після обшуку картки на бензин зникли.

Згодом ці картки були зафіксовані на одній із автозаправок Києва, оскільки Алфімов неодноразово заправляв ними автомобіль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: