Розкрадання гуманітарки в Запоріжжі: ВАКС дозволив примусово взяти відбитки

Читать на русском

Антикорупційні органи під час проведення слідчих дій виявили ознаки вчинення інших правопорушень. Ідеться про незаконне зберігання зброї та боєприпасів, а також наркотичних засобів.

Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення примусового відбирання біологічних зразків у фігуранта кримінального провадження за фактом імовірного розкрадання гуманітарної допомоги в Запорізькій області.

Таке рішення ще 8 вересня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детективи НАБУ під час обшуків 30 серпня в одного з фігурантів знайшли предмети, схожі на зброю, боєприпаси та наркотичні речовини. За цим фактом були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 263 і ст. 309 КК України, у межах основної справи про ймовірні розкрадання гуманітарки, незаконного збагачення та легалізації коштів. 8 вересня ВАКС дозволив примусового відібрати біологічні зразки в особи, в якої виявили вищезазначені предмети.

Однак адвокат цієї особи подав скаргу на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яким мав нібито у строк в 10 днів змінити підслідність в епізодах за статтями 263 і 309 ККУ, оскільки вони підслідні Національній поліції.

Прокурор САП заперечила проти скарги, оскільки визначення підслідності є дискреційними повноваженнями прокурора, а не слідчого судді. До того ж, відомості за цими статтями розслідуються паралельно з основними епізодами в одній справі і тому прокурор не була зобов'язана змінювати підслідність. Прокурор зазначила, що виділення епізодів за ст. 263 і 309 ККУ на даній стадії може негативно вплинути на подальше досудове розслідування та призвести до втрати доказової бази в даному кримінальному провадженні, оскільки здійснюються першочергові слідчі дії. Тож суддя відмовився задовольняти скаргу адвоката.

Нагадаємо, 30 серпня детективи НАБУ спільно із департаментом контррозвідки Служби безпеки України провели понад 20 обшуків у Запоріжжі. Зокрема у приміщеннях міськради, обласної військової обладміністрації, складських приміщеннях та у житлових приміщеннях можливих причетних до злочину осіб.

Слідча дія санкціонована і здійснюється у межах розслідування за фактом можливого незаконного привласнення гуманітарної допомоги, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та незаконного збагачення. Попередня правова кваліфікація вчинених кримінальних правопорушень — ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 та ст. 368-5 КК України.

Під час обшуків у посадовців Запорізької міської ради виявлено незареєстровану вогнепальну зброю та набої до неї, а також грошові кошти в значних обсягах. У СБУ зазначали, що також було знайдено речовини, схожі на наркотичні засоби. Їх відправили на експертизу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: