Справа Деркача: НАБУ обшукало близьких нардепа та експомічника

Читать на русском
Антикорупційні органи провели низку слідчих дій за місцем проживання колишньої дружини скандального депутата, його експомічників та інших близьких.
Андрій Деркач

Національне антикорупційне бюро провело обшуки в квартирі колишньої дружини народного депутата Андрія Деркача Оксани Терехової, її брата Дмитра Ковальчука та його дружини Євгенії Григоришиної (дочка олігарха Костянтина Григоришина), а також колишнього помічника Деркача Антона Сімоненка.

Про це йдеться ухвалах Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 23 і 29 серпня, повідомляє «Слово і діло».

26-27 липня детективи НАБУ обшукали житло ексдружини Деркача Терехової, яким користувався сам депутат. Там детективи знайшли iPad; грошові кошти у розмірі 49 000 євро, 200 тисяч грн та 10 500 доларів; візитну картку нардепа Деркача; два флеш-накопичувачі; оригінал договору оренди індивідуального (банківського) сейфу, укладений між ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» та Деркачем, а також копію свідоцтва про шлюб між Тереховою та невідомим громадянином рф. Вказане свідоцтво про шлюб свідчить про наявність сталих соціальних зав'язків цивільної дружини на території росії.

Доказом того, що Деркач користувався квартирою своєї ексдружини є віднайдення там таких речей: особистих речей Деркача, його персональних документів, зокрема службового посвідчення нардепа, трудової книжки, автобіографії, військового квитка, посвідчень про нагородження нардепа заохочувальною відзнакою, закордонних паспортів, свідоцтва про народження та довідки про доходи.

Також детективи обшукали житло молодшого брата ексдружини Деркача Дмитра Ковальчука та вже його дружини Євгенії Григоришиної, яка є дочкою олігарха Костянтина Григоришина. Ковальчука, за версією слідства, Деркач залучив до своєї співпраці з генеральним штабом збройних сил рф, він був його довіреною особою та посередником. У січні 2021 року США запровадило санкції проти Ковальчука. В ході обшуку НАБУ знайшло документи; портативний диктофон; флеш-накопичувачі різних марок та об'єму пам'яті у кількості 8 штук; зовнішні накопичувачі різних марок та об'єму пам'яті у кількості 3 одиниці; мобільні телефони різних моделей у кількості 16 одиниць; планшетні комп'ютери iPad різних моделей у кількості дві одиниці; ноутбуки MacBookAir у кількості 2 одиниці та 160 тисяч доларів готівки. На накопичувачах детективи виявили матеріали, які «зливав» Деркач.

Крім того, НАБУ навідалося до колишнього помічника Деркача, засновника ТРК «Ера» Антона Сімоненка. Проти нього США також застосувало санкції. Детективи знайшли в нього: (два MacBook Air та Pro; ноутбук Dell та кнопковий мобільний телефон Samsung GT-E1200I.

Все вищевказане заарештовано і визначено речовими доказами у справі.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру нардепу Деркача у держзраді та незаконному збагаченні. Раніше СБУ викрила агентурну мережу головного розвідувального управління росії, до складу якої входив нардеп Деркач. За словами колишнього помічника нардепа Ігоря Колєснікова, який був в агентурній мережі генштабу зс росії, Деркач надавав державі-агресору допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Сам Колєсніков виступав у ролі «кур'єра» і його основним обов'язком було отримання грошових коштів у конвертаційних центрах від гш зс росії та їх подальша передача для Деркача через його довірених осіб. Вказані грошові кошти протягом 2019-2021 років він привозив до приймальні нардепа в Києві.

Вироком від 5 травня 2022 року експомічника Деркача засудили до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Він пішов на угоду зі слідством і викрив усі деталі стосовно роботи нардепа на росію та отримання коштів від держави-агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: