Лідери країн G7 перерахували елементи «справедливого миру» в Україні

Читать на русском
Жодна країна зараз не хоче миру більше, аніж Україна, оскільки її народ зазнає смертей, переміщення та звірств внаслідок російської агресії.

Жодна країна світу зараз не хоче миру більше, аніж Україна, оскільки її народ зазнає смертей, переміщення та звірств внаслідок російської агресії.

Про це йдеться у спільній заяві очільників країн G7 за підсумками термінової наради 11 жовтня, в якій також брав участь президент Володимир Зеленський.

«Жодна країна не хоче миру більше, ніж Україна, народ якої зазнав смерті, переміщення та незліченних звірств у результаті російської агресії», - сказано в заяві.

Справедливий світ має включати такі елементи:

  • дотримання статуту ООН із захисту територіальної цілісності та суверенітету;
  • збереження здатності України захищатися в майбутньому;
  • забезпечення відновлення та реконструкції України, включаючи вивчення шляхів для цього за рахунок коштів з росії;
  • притягнення до відповідальності за російські злочини, скоєні під час війни.

У Зеленського пояснили, чому росія вдається до масованих ударів по УкраїніКраїна-агресор намагалась спричинити гуманітарну катастрофу, аби спровокувати чергову хвилю міграції та психологічно зламати українців.

G7 рішуче засудили незаконну спробу анексії рф Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та Севастополя. Лідери країни зазначили, що ніколи не визнають цю незаконну анексію чи фіктивні референдуми, які рф використовує для її виправдання.

Лідери країн засуджують дії росії на Запорізькій АЕС і тиск, який чиниться на персонал об'єкта. Так, G7 вважатиме рф відповідальною за будь-який інцидент, викликаний її діями.

У своїй заяві G7 згадала й Білорусь. Лідери країн закликали білоруську владу припинити сприяння російській загарбницькій війні, дозволяючи російським збройним силам використовувати територію Білорусі та надавати підтримку російським військовим.

«Оголошення про створення спільного військового угруповання з рф є останнім прикладом співучасті білоруського режиму з рф. Ми вкотре закликаємо режим Лукашенка повністю дотримуватись своїх зобов'язань щодо міжнародного права», - йдеться у заяві.

G7 продовжуватиме надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та правову підтримку і твердо підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно.

Нагадаємо, під час виступу на терміновій нараді глав країн «Великої сімки» (G7), Володимир Зеленський заявив, що росія має бути повністю ізольована від світу і покарана, політично та санкційно. Росія розпочала новий етап ескалації, тому потрібно запроваджувати новий потужний пакет санкцій. На кордоні із Білоруссю варто розмістити миротворчу місію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: