ВАКС пришвидшує розгляд справи Мартиненка: просить письмово надати пояснення

Читать на русском
Антикорупційний суд у межах двох справ за обвинуваченням колишнього члена парламенту вирішив пришвидшити дослідження доказів.
Микола Мартиненко

Вищий антикорупційний суд зобов'язав прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та сторону захисту надати письмові пояснення з приводу доказів у межах двох справ за обвинуваченням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка та інших осіб у заволодінні коштами державних підприємств НАЕК «Енергоатом» і «СхідГЗК».

Такі рішення 28 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У рішеннях вказується, що розгляд по суті справи розпочався 5 грудня 2019 року. 14 травня 2020 року розпочато дослідження документів сторони обвинувачення. Згідно із встановленим порядком, після оголошення певного документа прокурором, свої зауваження щодо нього висловлювали учасники зі сторони захисту. В наступних засіданнях під час висловлювання позицій стороною захисту щодо документів сторони обвинувачення учасники посилались на документи із різних томів, які ще не оголошувались прокурором.

Тому 14 липня 2020 року судом встановлено порядок під час дослідження доказів, згідно з яким прокурор повинен був оголосити із документів те, на що він вважає за необхідне звернути увагу для доведення своєї позиції. Після чого така можливість надавалась би стороні захисту. Того ж дня та 16 липня сторона захисту почала заявляти постійні відводи адвокатам, а також клопотання, які зводились до незгоди із названим порядком. Щодо частини з них суд дійшов висновку про зловживання учасниками своїми процесуальними правами, у тому числі правом на відвід, а тому такі були залишені без розгляду.

Крім цього, 16 липня сторона захисту продовжувала заявляти різні клопотання без дозволу головуючої та перебиваючи головуючу. У такій поведінці суд вбачав узгодженість дій учасників з метою затягування судового процесу, на що вказав останнім. Тому суд ініціював притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності, однак у цьому було відмовлено. В наступних судових засіданнях сторона захисту продовжувала свою поведінку і 20 липня обвинувачені відмовилися від низки своїх захисників.

Надалі судові засідання по суті не проводилися у зв'язку з неявкою захисників на засідання або призначення нових адвокатів. 20 жовтня 2020 року під час проведення судового засідання один із захисників демонстративно покинув залу, через що засідання знову відклали. Надалі жодних судових засідань так і не вдалося провести.

Справа екснардепа Мартиненка: хронологія подійУ чому звинувачують колишнього нардепа Миколу Мартиненка та як розвивалася ситуація зі справою щодо нього – на інфографіці.

Суд вказав, що у 38 призначених судових засідань з 20 липня 2020 року у жодному не досліджувались докази через вищеперераховані обставини, що створені виключно поведінкою сторони захисту. Водночас, судом вживались усі можливі та передбачені КПК України заходи з метою забезпечення кримінального провадження. Суд вказав, що справу мають розглядати в розумні строки, тобто швидкий перегляд справи у разі винуватості особи забезпечує досягнення мети покарання, виконання завдань загальної і спеціальної превенції. Водночас у разі невинуватості особи тривалий судовий розгляд піддає її зайвому процесуальному примусу.

У зв'язку з вищевказаним суд з власної ініціативи вирішив для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку зобов'язати сторони захисту і обвинувачення надати у письмовому вигляді доводів щодо документів, в тому числі звуко- і відеозаписів, та речових доказів сторони обвинувачення. Прокурор має це зробити до 14 листопада 2022 року, а сторона захисту - до 10 січня 2023 року.

Також суд зобов'язав прокурора САП надати суду клопотання про допит свідків обвинувачення до 14 листопада 2022 року. А стороні захисту у строк до 10 січня 2023 року надати суду свої письмові доводи щодо відповідного клопотання прокурора.

Нагадаємо, екснардепа Мартиненка обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: