Антикорупційний суд розділив справу екснардепа Мартиненка на епізоди

Читать на русском
Антикорупційний суд вирішив розділити гучне кримінальне провадження стосовно колишнього члена парламенту за епізодами.
Микола Мартиненко

Вищий антикорупційний суд розділив кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка на два епізоди: про заволодіння коштами НАЕК «Енергоатом» та державного підприємства «СхідГЗК». Їх слухатимуть окремо, ексдепутат обвинувачується у двох провадженнях.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як сказали у САП, через велику кількість обвинувачених та захисників засідання у справі постійно переносяться. Тому було ухвалено рішення про розділення справи.

Справа екснардепа Мартиненка: хронологія подійУ чому звинувачують колишнього нардепа Миколу Мартиненка та як розвивалася ситуація зі справою щодо нього – на інфографіці.

Наразі у судовому реєстрі є коротке рішення про виділення матеріалів у справі Мартиненка. «Матеріали об'єднаного кримінального провадження за №52015000000000009, №52018000000000153 за обвинуваченням (Миколи Мартиненка – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, (Павла Скаленка – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, (Володимира Святненка – ред.), у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, (Валерія Василькова – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, виділити в окреме провадження та передати управлінню документообігу та організаційного забезпечення Вищого антикорупційного суду для реєстрації та розподілу», – йдеться в ухвалі.

Як відомо, екснардепа Мартиненка обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд об'єднав справу Мартиненка з обвинуваченням двох його пособників. Раніше засідання щодо них відтермінували.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: