ВАКС просить притягнути до відповідальності адвокатів у справі Мартиненка

Читать на русском
Колегія суддів антикорупційного суду вважає, що захисники обвинувачених у справі екснардепа порушили порядок судового засідання.

Вищий антикорупційний суд звернувся до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури з проханням порушити питання про відповідальність адвокатів у справі колишнього народного депутата Миколи Мартиненка за недотримання порядку судового засідання.

Таке рішення 16 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

«Порушити перед органами, які згідно із законом уповноважені притягати адвоката до дисциплінарної відповідальності, питання про дисциплінарну відповідальність адвокатів: Петра Бойка, Євгенія Крамаренка, Анни Надточієвої, Ганни Палагицької, Тетяни Черезової», – оголосила суддя-голова Леся Федорак.

Під час судового засідання адвокати обвинувачених подавали клопотання про відвід колегії суддів. На їх думку, судді упереджені, оскільки на попередньому засіданні нібито змінили порядок дослідження доказів, заборонивши коментарі стороні захисту щодо документів. Вони вказали, що судді дозволили їм лише подавати клопотання про визнання очевидно недопустимими доказів. Водночас судді повідомили, що не забороняли коментарі щодо доказів.

«Розкрадений атом»: за що засудили Мартиненка в ШвейцаріїШвейцарський суд оголосив вирок у справі колишнього члена українського парламенту, якого паралельно судять в Україні.

Адвокат Бойко підтримав клопотання і повідомив, що суддя-голова Федорак була на публічній події, де був директор НАБУ Артем Ситник і нібито розмовляла з ним, а тому упереджено ставиться до справи. Сама суддя Федорак заперечила щодо спілкування із Ситником, але підтвердила перебування на події. Вона повідомила, що трансляція цього заходу була онлайн і попросила надати докази її розмов із директором НАБУ, але ніхто із захисників не підтвердив сказане.

Тому колегія суддів відмовила у відводі. Після цього сторона захисту почала подавати ще інші клопотання про відвід та перекладача, але суд залишив їх без розгляду, оскільки вони могли мати ознаки зловживань правами. Надалі суддя давала вказівку прокурору продовжувати дослідження доказів, але адвокати не давали йому сказати слова, викрикуючи з місця. Також вони намагалися подати клопотання, але невідомо про що саме, не виконували розпорядження судді та відмовлялися сідати на своє місце, перебиваючи суддю. Суддя-голова зробила зауваження захисникам, але вони не відреагували. Тому судді пішли до нарадчої з питання порушення порядку судового засідання стороною захисту.

Нагадаємо, Швейцарія передала до суду справу Мартиненка. Пізніше його засудили до ув'язнення за легалізацію коштів. Після цього журналіст «Слово і діло» з'ясував, за що судили екснардепа в Швейцарії і як це пов'язано з українським судом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: