Суддю Львова відрахували з Верховного суду, його повноваження припинені

Читать на русском
Очільник вищої верховної інстанції позбавив статусу судді скандального керівника Касаційного госпуду, в якого знайшли російський паспорт.
Всєволод Князєв

Голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував з судової інстанції суддю Богдана Львова та припинив його повноваження у зв'язку з наявністю в нього російського громадянства.

Відповідний наказ він підписав 4 жовтня, повідомляє прес-служба ВС.

У кого з українських політиків та чиновників знаходили російський паспортУ когось із українських політиків та чиновників знайшли російське громадянство – на інфографіці Слово і діло.

«Конституція України визначає, що повноваження судді припиняються у разі припинення громадянства України або набуття суддею громадянства іншої держави. За таких обставин здійснити відрахування зі штату суду відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» має голова суду. Тож відповідно до положень Основного Закону України та профільного закону про судоустрій голова Верховного суду Всеволод Князєв 05.10.2022 видав наказ про відрахування Львова Богдана Юрійовича зі штату Верховного суду на підставі інформації Служби безпеки України, у якій СБУ підтвердила наявність у Львова Б. Ю. громадянства російської федерації за даними реєстрів рф», – інформує суд.

За словами Князєва, таке рішення застосовується вперше, але в часи повномасштабної війни з російською федерацією ВС не може дозволити навіть найменший сумнів в об'єктивності, незалежності та неупередженості суду та всіх його суддів.

«І хоча Богдан Львов заперечує наявність у нього паспорта рф, однак його дії і сама ситуація вже серйозно шкодять авторитету Верховного суду, спричиняють недовіру суспільства до рішень Верховного суду, чого ніколи не повинно статися. Верховний Суд у своїх діях покладається на відомості СБУ до того моменту, поки їх не спростовано в передбаченому законом порядку, тож Богдан Львов не позбавлений права доказувати відсутність у нього громадянства рф», – підкреслив голова ВС.

Нещодавно Касаційний господарський суд не зміг звільнити свого голову Львова. До цього СБУ підтвердила Верховному суду наявність у голови КГС російського громадянства.

Нагадаємо, журналісти програми «Схеми» дізналися, що заступник голови ВС Богдан Львов має російське громадянство. Також вони стверджують, що через офіційний реєстр нерухомості російської федерації журналісти отримали витяг на двокімнатну квартиру на Ленінградському шосе у Москві. Нею володіють навпіл – теща українського судді та його дружина Інна Львова.

По-перше, його дружина теж виявилась громадянкою рф. І цей факт суддя приховав у своїй декларації. Раніше свою частку у власності цієї квартири мав і сам український суддя Богдан Львов. Але передав її дружині, за договором дарування, укладеним 7 червня 2012 року. Записи в офіційному реєстрі нерухомості рф свідчать: правочин був засвідчений за його паспортом громадянина росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: