Старт ленд-лізу для України: сьогодні набув чинності закон США

Читать на русском
Ленд-ліз для України запрацював із 1 жовтня 2022 року. Що це означає і яку зброю отримають ЗСУ.
Фото: Факти ICTV

З 1 жовтня в США офіційно набув чинності закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act Of 2022).

Про це, зокрема, нагадав голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

Закон США про ленд-ліз: що це та яке значення програма матиме для УкраїниЗакон про ленд-ліз для України усуне бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги. Докладніше – у матеріалі Слово і діло.

«Сьогодні набув чинності закон США про ленд-ліз для України. А значить – більше зброї різної та якісної. Україна обов'язково поверне собі усі свої території», – написав він у Twitter.

Як відомо, 1 жовтня у США починається новий фінансовий рік (фіскальний рік у США триває з 1 жовтня до 30 вересня). Це означає, що ленд-ліз має діяти протягом 2022-2023 фінансових років.

Йдеться про надання Україні критично важливої ​​військової допомоги у потрібних обсягах та за спрощеною процедурою для боротьби з повномасштабною агресією росії.

До 30 вересня військова підтримка України з боку Штатів надходила в рамках Ініціативи оборонної допомоги до Конгресу (фінансування йшло з резервного фонду, а це узгодження, голосування та інша бюрократія).

Яку військову техніку Україна може отримати від США завдяки ленд-лізуЛенд-ліз дозволяє президенту США надавати допомогу озброєнням і спорядженням будь-якій країні, яка визнана критично важливою для обороноздатності Штатів

З 1 жовтня запрацював ленд-ліз – програма, що повністю керується президентом США.

Тепер Білий дім зможе надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси, товари подвійного призначення та просто необхідну продукцію (від пального до продуктів харчування) за прискореною процедурою.

При цьому Україна не повинна заздалегідь платити за постачання техніки та озброєння.

Закон про ленд-ліз фактично дозволяє надавати Україні зброю в борг або в лізинг за спрощеними процедурами експортного контролю, не чекаючи спеціального виділення коштів американським Конгресом.

Крім того, ленд-ліз для України не призведе до появи величезного боргу після війни, запевнили у США.

Нагадаємо, президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України 9 травня. Такий крок Вашингтон зробив удруге в історії: вперше це сталося за часів Другої світової війни – у 1941 році.

У МЗС розповіли, чи замінить ленд-ліз на інші програми допомоги від Штатів.

«Слово і діло» писало про те, яку військову техніку Україна може отримати від США завдяки ленд-лізу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: